Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PYD ÖNCÜLÜĞÜNDE RAKKA OPERASYONU BAŞLADI
PYD ÖNCÜLÜĞÜNDE RAKKA OPERASYONU BAŞLADI
PKK/PYD'nin Suriye'deki silahlı kanadı YPG'nin başında bulunduğu Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'i yok etmek için Rakka operasyonunu başlattıklarını duyurdu. Operasyona sadece SDG güçlerinin katılacağını vurguladılar
6 Kasım 2016, 23:43
 
 
Suriye'nin Rakka kentinin DEAŞ'tan kurtarılması için aylardır hazırlığı yapılan Rakka operasyonu YPG / PYD öncülüğünde  'Fırat'ın Gazabı' adıyla başladı.
 
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, YPG'nin öncülüğünü yaptığı Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG), Rakka kentinin DEAŞ'ın elinden alınması için başlattığı operasyonu "memnuniyetle karşıladığını" belirtti.
 
Operasyon, ana omurgasını terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nin askeri kanadı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından dün gece başlatıldı.
 
Suriye'nin Ayn İsa beldesinde yapılan basın açıklamasında, SDG Genel Komutanlığı'nın operasyona ‘Fırat'ın Gazabı' adını verdiği Rakka Operasyonu’na 30 bin savaşçı ile girişileceği belirtildi.
 
image
 

PYD öncülüğündeki SDG komutanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanlığı olarak, dünyanın başına bela olan terörün temsilciğini yapan IŞİD çetelerine karşı, sözde hilafetin merkezi olarak adlandırdıkları Rakka'ya karşı özgürleştirme hamlesi başlattığımızın müjdesini veriyoruz.”

SDG: TÜRKİYE ROL ALMAYACAK

SDG Sözcüsü Talal Silo ise AFP'ye yaptığı açıklamada, operasyonun iki aşamalı olacağını, ilk olarak Rakka'nın kırsal bölgelerinin kurtarılıp kentin izole edileceğini, sonra da kentin kontrolünün ele geçirileceğini söyledi.

SSG'nin Rakka Operasyonu için ABD liderliğindeki koalisyondan tanksavar füzeleri de dâhil olmak üzere yeni silahlar aldığını söyleyen Silo, “Savaş kolay olmayacak ve kesin, dikkatli operasyonlar gerektirecek. Zira IŞİD, Rakka'yı kaybetmesinin Suriye'de işinin bittiği anlamına geleceğinin bilinci ile kalesini savunacak” dedi.

Talal Silo, ABD ile varılan anlaşmanın, Türkiye’nin harekâtta rol almayacağını güvence altına aldığını belirtti. Silo, “ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle Türkiye’nin ya da onunla müttefik silahlı güçlerin operasyonda rol almayacağına yönelik kesin bir anlaşmaya vardık” şeklinde konuştu.

ANKARA’NIN TÜM İTİRAZLARINA RAĞMEN…

ABD, bir süredir IŞİD’in başkent olarak gördüğü Suriye’nin doğusundaki Rakka kentinin geri alınması için düzenlenecek operasyonun planlamasını yapıyordu.

Planlamanın önündeki en büyük engellerden birini, ABD’nin Suriye’de işbirliği yaptığı PYD/YPG’yi, Türkiye’nin terör örgütü olarak görmesi oluşturuyordu.

Türkiye, Rakka Harekâtı’nda YPG güçlerinin kullanılmasına bu gerekçeyle karşı çıkıyordu. Fakat ABD, Suriye Demokratik Güçleri’nin operasyonun Rakka’nın kuşatılmasını içeren ilk aşamasında kullanılması yönünde nihai karar almıştı.

FOTO: REUTERS/ Rakka Harekâtı'na ilişkin detaylar, Suriye'nin Ayn İsa beldesinde yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu.
 

FOTO: REUTERS/ Rakka Harekâtı’na ilişkin detaylar, Suriye’nin Ayn İsa beldesinde yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen günlerde ABD Başkanı Obama’yla yaptığı telefon görüşmesinde, “Rakka’yı IŞİD’den birlikte atalım” önerisinde bulunduğunu açıklamıştı.

Başbakan Binali Yıldırım da, Ekim ayı sonunda Rakka Operasyonu’na yönelik bir soru üzerine “Bizim orada açık ve net bir duruşumuz var. Rakka Operasyonu’nda DEAŞ’a karşı sizinle birlikte olabiliriz ancak bizim için terörist grup olarak tanımladığımız PYD, YPG gibi unsurlar, eğer bu operasyonun içinde yer alırsa biz orada yokuz” demişti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise 31 Ekim’de yaptığı açıklamada Rakka Operasyonu’nun Fırat Kalkanı Harekâtı tamamlandıktan sonra başlaması gerektiğini söylemişti.

OCAK 2014’TE TAMAMEN IŞİD’E GEÇTİ

Rakka, Suriye'de 2011'de iç savaşın başlamasından iki yıl sonra, 4 Mart 2013'te muhaliflerin eline geçen ilk şehir oldu. Muhalifler, Rakka'yı ellerinde tutmak için rejimle mücadele ederken, IŞİD güçleri bu mücadeleye katılmayıp, kentin yönetimini ele geçirmeye çalıştı. Bir kaç kez el değiştiren şehir, 14 Ocak 2014'te tamamıyla IŞİD eline geçti.

Rakka’nın etrafındaki yerleşim birimleriyle birlikte nüfusunun 250 ile 500 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Rakka, Fırat nehri üzerine kurulu. Tarım açısından önemli bir alan. Rakka'daki Tabka Barajı, hem Rakka'nın hem de Halep'in elektrik ve su ihtiyacını karşılıyordu.

MUSUL HAREKÂTI’YLA EŞZAMANLI

IŞİD’in Irak’taki kalesi niteliğindeki Musul’a yönelik harekât, 17 Ekim’de başlamıştı. Türkiye, Şii Haşdi Şabi milislerinin Musul Operasyonu’nda yer almasına karşı çıkmıştı. Ancak Şii milisler Telafer’e yönelik bir harekât başlatmıştı.

 
 
Carter, SDG'nin, Rakka'nın DEAŞ'tan alınması için dün gece operasyon başlattığını duyurmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
 
"DEAŞ'ın acımasız kontrolü altında bulunan Rakka'nın özgürleştirilmesi için SDG'nin başlattığı operasyonu memnuniyetle karşılıyorum." ifadesini kullanan Carter, Rakka'nın izolasyonu ve nihayetinde kurtarılması çabalarının, uluslararası koalisyonun sürdürdüğü kampanyanın bir sonraki adımını oluşturduğunu kaydetti.
 
Carter, Irak'ın Musul kentindeki gibi Rakka'daki operasyonun da kolay olmayacağını vurguladı.
 
Önlerinde zorlu bir mücadelenin bulunduğuna işaret eden Carter, "Uluslararası koalisyon, Irak ve Suriye'deki yerel güçlerin DEAŞ'ı hakkettiği kalıcı yenilgiye uğratması için elinden geleni yapmayı sürdürecek." ifadesini kullandı.
Carter, açıklamasında, ABD'nin Rakka operasyonunu ne şekilde desteklediği konusundaki ayrıntılara yer vermedi.
 
Rakka’da kim yaşıyor?
 
Rakka, iç savaştan önce Suriye’nin altıncı büyük kentiydi. Nüfusu 2004 sayımına göre 220 bindi. Ancak, iç savaşın başlamasıyla birlikte, zorla yerinden edilmiş kişilerin gelişiyle 800.000 bine çıktı. Ancak kent IŞİD’in eline geçtikten sonra nufüsta ne gibi değişiklikler yaşandığı bilinmiyor.
 
Rakka nüfusu ağırlıklı olarak Sünni Arap. Şehirde iç savaştan önce Hristiyan nüfus da vardı. Bazı köylerinde de Kürtler yaşıyordu. Şehri iç savaştan önce, Esed’e sâdık aşiret reisleri yönetiyordu ancak bir süre sonra taraf değiştirdiler.
 
Rakka halkı IŞİD’i destekliyor mu?
 
IŞİD, Rakka’da güçlü olmakla birlikte, kentin ne ölçüde IŞİD’e destek verdiği bilinmiyor. Rakka’yı aldıktan sonra, kendisine muhalefet edecek özellikle aşiretleri hedef alan ve liderleri öldüren IŞİD, kentte sokak ortasında infazlar gerçekleştirerek, halkı da kontrolüne aldı. Bununla birlikte, IŞİD’e karşı çıkan “Rakka sessizce katlediliyor” adlı bir grup, kentte geçen sene IŞİD yönetimine karşı çıkan broşürler dağıtmayı başarabildi.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR