Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TAYLAND KRALININ ARKASINDAN AĞLIYOR
TAYLAND KRALININ ARKASINDAN AĞLIYOR
Tayland'da binlerce kişi başkent Bangkok'taki Kraliyet Sarayı'nın kapısında çok sevdikleri kralları Bhumibol Adulyadej'e son vazifesini yerine getirmek için bekliyor
20 Ekim 2016, 12:56
 
Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej tedavi gördüğü hastanede 88 yaşında hayatını kaybetti,Kralın naaşı Siriraj Hastanesinden Büyük Saray'daki Emerald Buddha tapınağına götürüldü.
 
image
 Tayland halkı beşinci günde hala  Kral Bhumibol'un arkasından ağlıyor.
 
70 yıl tahtta kalan ve dünyanın en uzun süre hüküm süren kralı olan Bhumibol Adulyadej, halk arasında çok seviliyor, hatta 'kutsal' görülüyordu.Kral Bhumibol Adulyadej köylülere yaptığı yardımlarla ve desteklediği tarımsal kalkınma projeleriyle Tayland halkının sevgisini toplamıştı.
 
image
 
Ayrıca son on yılda Tayland'da yaşanan siyasal şiddet ve güney bölgelerdeki Müslüman ayaklanmaların dengelenmesinde rolünün büyük olduğu düşünülen kral vatanın birlik ve beraberliğin sembolü olarak görülüyor ve Tayland halkı tarafından çok seviliyordu.
Tayland hükümeti resmi yas süresini 1 yıl olarak belirledi.
 
Prens Maha Vajiralongkorn yas dönemi bitene kadar tahta geçmeyecek.Tayland'da binlerce kişi başkent Bangkok'taki Kraliyet Sarayı'nın kapısında çok sevdikleri kralları Bhumibol Adulyadej'e son vazifesini yerine getirmek için bekliyor.
 
image
 
Taylandlıların saraya girebilmek için bu uzun kuyrukta sıcağın altında günlerce beklemesi gerekiyor: 
 
Kralları için son buluşma nöbetini tutanlar"Sıcağa dayanabilirim, bunun zor olduğunu düşünmüyorum. Yetkililer yedi gün boyunca beklememiz gerektiğini söyledi. Yine de içeriye girebilmek için bekleyeceğim."
 
"Ona olan saygımı göstermek için buraya geldim ve bu sırada da burada bekleyenlere yardım etmek istiyorum. Onlara su, yelpaze ya da bitkisel soluk aldırma cihazı dağıtabilirim çünkü burada hava çok sıcak."diye konuştular.
 
Halk 30 gün boyunca siyah giymeleri ve "eğlenceli aktivitelerden" uzak duracak. Bu nedenle sinema gösterimleri, konserler ve spor etkinlikleri ya iptal edildi ya da ertelendi
 
image.
Gazeteler siyah-beyaz baskıyla çıktı.
 
Haber siteleri sayfalarını siyah beyaz yaptı ve Tayland'daki tüm televizyon kanalları, Kral'ın hayatı hakkında programlar yayınlamaya başladı.
 
Budist inançlarına göre hayatını kaybeden Kral Bhumibol'ün bedeni yakılacak.
Ancak bu işlemden önce 70 yıl hüküm süren kralın bedeni cenin pozisyonunda mumyalanacak.
 
image
 
Kralın yakılma töreninin hazırlığının aylar sürmesi bekleniyor.
 
Bundan önceki son Kral cenazesi 1950 yılında kaldırılmıştı. Kral Bhumibol'un ağabeyi hayatını kaybettikten sonra düzenlenen cenaze töreninde, ölen kralın külleri 42 tonluk bir atlı araba tarafından çekilmişti.
 
Tayland Kralı Bhumibol'un vefatının ardından bu geçiş döneminde kraliyet danışma konseyinin başkanı Prem Tinsulanonda saltanat vekili olarak görev yapacak. 96 yaşındaki eski başbakan krala çok yakın bir isimdi.
 
image
 
Kralın ölümünün ardından yerine tek varisi olan oğlu 64 yaşındaki Maha Vajiralongkorn’un geçmesi bekleniyor.
 
Bhumibol Adulyadej'in yerine tek varisi olan oğlu Maha Vajiralongkorn'un geçmesi bekleniyor. Köpeğini Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getiren 64 yaşındaki Veliaht Prens halkın gözünde tartışmalı bir isim.Prens Maha Vajiralongkorn zamanının çoğunu yurtdışında geçiriyor ve Tayland halkı tarafından pek tanınmıyor.
 
Tayland Başbakanı Prayuth Çan-oça, Veliaht Prens Vajiralongkorn'un 15 gün içinde yeni kral olarak ilan edilebileceğini söylemesine rağmen  prens yas tutmak istediğini belirterek sürecin geciktirilmesini istedi.
 
Başbakan Çan-oça, kabine toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Kral Bhumibol Adulyadej'ın vefatından sonra herşeyin prosedürlere göre yapıldığını belirtti.
Çan-oça, 15 günlük yas süresinin ardından anayasanın 23. maddesini yürürlüğe sokacaklarını kaydetti.Anayasanın 23. maddesi, veliaht prensin yasama meclisi ve milletin önünde kral ilan edilmesini içeriyor.
 
Tayland'da 70 yıldır tahtta bulunan Kral Bhumibol Adulyadej,13 Ekim'de akciğer enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği nedeniyle Siriraj Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti. Başbakan Prayuth Çan-oça, 88 yaşındaki Kral Bhumibol'un ölümünün ardından hükümet yetkilileri için bir yıllık yas ilan etmişti.
 
Bhumibol, 1964 yılından beri tahtta.
 
Şeffaf Gazete.com

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR