Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MÜLTECİ KRİZİNE ÇARE İÇİN TOPLANDILAR
MÜLTECİ KRİZİNE ÇARE İÇİN TOPLANDILAR
Dünya liderleri mülteci krizine New York'ta çare arıyor. BM'nin davetiyle düzenlenen ilk mülteci zirvesinde bir adım atıldı. Obama'nın davetiyle düzenlenen ikinci zirveden beklentiler daha fazla.
20 Eylül 2016, 14:12

 

Dünya liderleri mülteci krizine New York'ta çare arıyor. BM'nin davetiyle düzenlenen ilk mülteci zirvesinde bir adım atıldı. Obama'nın davetiyle düzenlenen ikinci zirveden beklentiler daha fazla.

image

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un davetiyle New York'ta düzenlenen mülteci zirvesine katılan 193 ülke lideri bir açıklama üzerinde uzlaşmaya vardı. 25 sayfalık belge, "New York Deklarasyonu" başlığını taşıyor. Yasal bağlayıcılığı olmayan belge, göç yollarının daha iyi organize edilmesini, mağdurların haklarının korunmasını, mültecilere eğitim ve iş fırsatlarının sağlanmasını öngörüyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, açıklamayı önemli bir dönüm noktası olarak niteledi. BM yetkilileri, belgeyi, "göç ve mülteciler konusunda 2018 yılında dünya çapında geçerli olacak bir anlaşma yönünde atılmış adım" olarak niteliyor.

Müller: Dilenci durumundan kurtarın

New York'ta düzenlenen mülteci zirvelerinde Almanya'yı Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte temsil eden Kalkınma Bakanı Gerd Müller, BM Mülteci Fonu oluşturulması yönündeki önerisini tekrarladı. Müller, "krizde dilenci konumundan çıkmak için 10 milyar euroluk bir fon kurulması gerektiğini" söyledi.

image

İkinci mülteci zirvesi bugün
ABD Başkanı Barack Obama'nın davetiyle düzenlenen ikinci mülteci zirvesi bugün New York'ta yapılacak. Almanya ve İsveç, zirvenin düzenlenmesine katkıda bulundu.

'New York Deklarasyonu'na tepkiler

Aralarında Sınır Tanımayan Doktorlar ve Af Örgütü'nün (Amnesty International) de bulunduğu uluslararası yardım örgütleri açıklamayı yetersiz bulduklarını bildirdiler. Af Örgütü'nden yapılan açıklamada, "Üye ülkelerin liderlerinin mültecilerin çektiği acıyı korkunç bir şekilde hiçe saydığı" görüşü dile getirildi.

'Başarısızlığa uğramaya mahkûm'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "BM Zirvesi başarısızlığa uğramaya mahkûmdur" dedi. Kerry, "Mevcut yardım parasıyla ihtiyaç duyulan arasında muazzam bir fark var. İvedi olarak daha fazla çaba harcanması gerekiyor" dedi.
image

Dünya savaşlarını hatırlattı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, yabancı düşmanlığı karşısında uyardı. "Hiddet ve korkunun yarım yamalak gerçekler ve bariz yalanlarla körüklendiği iki dünya savaşının dehşetini" hatırlatan BM yetkilisi el-Hüseyin, "İyi ve doğruyu savunanların sayısı birçok ülkede fanatiklere nazaran azaldı" dedi.

Ürdün'ün çağrısı

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cudeh, uluslararası toplumu daha fazla sorumluluk üstlenmeye çağırdı. Cudeh, "Mülteciler için okul ve hastanelerimizin kapasitesini genişlettik. Yükü üzerimize aldık. Mültecilere korunma ve iş imkânı sağladık. Ürdün'den ekonomik olarak çok daha iyi durumda olan ülkeler bir avuç mülteciye bile kapılarını açmadı" dedi. Ürdün, en çok Suriyeli mülteciyi ağırlayan ülkelerin başında geliyor. Suriye'den kaçan halkın beşte biri Ürdün'de bulunuyor.

© Deutsche Welle 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR