Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BM YARDIM KONVOYU VURULDU
BM YARDIM KONVOYU VURULDU
Suriye'de kurban bayramının ardından sonlanan ateşkeste Halep'e insani yardım malzemesi gönderilmek üzere bekleyen Birleşmiş Milletler'e ait 31 TIR'dan 18'i vuruldu. Konvoyların Suriye ordusuna ait savaş uçaklarınca vurulduğu iddia edildi.
20 Eylül 2016, 12:55
 
 
Suriye'nin Halep vilayetinde BM ve Suriye Kızılayı'nın yardım konvoyuna düzenlenen hava saldırısının ardından yardım nakliyatı durduruldu. BM'den yapılan açıklamada, saldırının ardından 'güvenlik durumu yeniden değerlendirilene kadar' Suriye'ye tüm insani yardım nakliyatının durdurulduğu bildirildi.
 
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura yardım konvoyuna yönelik saldırıyla ilgili 'derin öfke' duyduğunu ifade ederken, BM yardım çalışmaları direktörü Stephen O'Brien, yardım çalışanlarına yönelik saldırının kasıtlı düzenlenmiş olması durumunda 'savaş suçu' sayılabileceğini söyledi.
 
BM yetkilileri, Halep bölgesine yardım malzemeleri taşıyan kamyonlardan oluşan konvoyun, bölgedeki çatışan taraflarla yoğun müzakereler eşliğinde hazırlandığını ve açık bir şekilde insani yardım nakliyesi işaretleriyle donatıldığını vurguluyor.
 
AFP haber ajansının üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırdığı habere göre Washington, saldırının sadece Rusya ya da Suriye rejimi tarafından düzenlenmiş olabileceği görüşünde. AFP'ye konuşan yetkili, konvoya yönelik saldırının Suriye'ye barış getirme çabalarına ağır bir darbe olduğunu belirterek, "Rusya kendisi bu tür eylemlere girişmeme, ama aynı zamanda Suriye rejimini de engelleme yükümlülüğü altındadır" dedi.
 
image
 
Kremlin: Soruşturma sürüyor
Kremlin'den yapılan açıklamada ise, yardım konvoyuna saldırı ile ilgili bilginin soruşturulduğu bildirildi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, konuyla ilgili temelsiz sonuçlara varmanın mümkün olmadığını, doğru da olmayacağını belirterek, "Ordumuz şu an bu saldırıyla ilgili bilgileri tetkik etmektedir. Sahadan somut bilgi elde edileceğini ve o zaman bir açıklama yapılacağını umuyorum" dedi.
BM verilerine göre pazartesi günü Halep'in batısındaki Urm Kübra kasabasındaki hava saldırısında yardım malzemesi taşıyan en az 18 kamyon hasar gördü. Konvoyun BM ve Kızılay'a ait 31 araçtan oluştuğu, Urm Kübra'da acil yardıma muhtaç 78 bin kişiye malzeme taşıdığı belirtildi. BM yetkilisi O'Brien, saldırıda Suriye Kızılayı'na ait bir depo ile bir kliniğin de isabet aldığını açıkladı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de saldırıda 12 Kızılay çalışanıyla kamyon şoförlerinin öldüğünü bildirdi.
ABD ve Rusya'nın geçen hafta üzerinde anlaştıkları ateşkes, pazartesi günü Suriye ordusunun yaptığı açıklamayla sona ermişti.
© Deutsche Welle 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR