Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TÜRKİYE OLMADAN OLMAZ
TÜRKİYE OLMADAN OLMAZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Angela Merkel başkanlığında, iki ülkenin ekonomi, dışişleri ve içişleri bakanları bir araya gelerek mülteci sorunundan terörle mücadeleye ve ekonomik işbirliğine kadar varan bir dizi konuyu görüşecek. .
21 Ocak 2016, 23:45

 

 Berlin’de ilk kez Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi, iki ülke başbakanları liderliğinde toplanıyor.  Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Suriye’de bir siyasi çözüm için Türkiye’nin ağırlığının şart olduğunu söyledi.

TÜRKİYE-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi ilk tarihi toplantısını bugün Berlin’de gerçekleştiriyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Angela Merkel başkanlığında, iki ülkenin ekonomi, dışişleri ve içişleri bakanları bir araya gelerek mülteci sorunundan terörle mücadeleye ve ekonomik işbirliğine kadar varan bir dizi konuyu görüşecek. Merkel, “Türkiye ile toplantı benim için anahtar rol oynuyor” dedi.

ÖNEMLİ TOPLANTI

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de Türk basını olarak sadece Hürriyet gazetesine özel açıklama yaparak, toplantının önemini vurguladılar. Dışişleri Bakanı Steinmeier, Türkiye’ye taahhüt edilen mali yardımın da ödeneceği güvencesini verdi. Ancak NATO’nun Suriye’de olup bitenlere askeri müdahalesinden yana olmadıklarını söyledi. Steinmeier’in bazı açıklamaları şöyle:

AB’den Türkiye’ye 3 milyar Euro’luk yardım vaadi: “Türkiye’de mültecilerin yerleştirilmesi ve bakımına Avrupa’nın maddi katkıda bulunacağı sözü verdik. Mali yardımın paylaşımında AB içinde uzlaşma aşamasındayız. Türkiye’ye bu kapsamda vaat edilen mali desteği hiç şüphesiz vereceğiz.”

Mülteci sayısında azalma oldu mu: “Halihazırda Türkiye üzerinden Yunanistan’ın Ege adalarına az mülteci geliyor. Sayının düşmesinde hiç şüphesiz hava koşullarının yanında Türkiye’nin de katkısı var. Türkiye ilk adımları attı. Bunlardan biri Türkiye’de yaşayan mültecilere iş pazarının açma izni. Diğer önemli bir katkı ise üçüncü ülkelerden Türkiye’ye giriş yapmak isteyen Suriyelilere vize şartı. Biz bölgeden Avrupa’ya mülteci göçünde anahtar ülke olan Türkiye’nin dış sınırlarını daha etkin korumasına yardım etmek istiyoruz. Şu çok açık, havalar iyileşir iyileşmez, sayının yeniden hızla artmasını önlemek için, bizim Türkiye’yle şimdi bu kış aylarında tedbirlerin uygulanması üzerinde çalışmamız gerek.”

İLERLEME KAYDEDEMEYİZ

Türkiye’den ne kadar mülteci tutmalı: “Göç akınını başarılı biçimde kontrol altına almanın yolu birçok tedbirden geçiyor. Burada vazgeçilmez unsurlardan biri, Türkiye’nin mülteci akınını kontrolü, Türkiye’de ve Suriye’ye komşu ülkelerde mültecilerin hayat koşullarının düzelmesi. Ama bu tek başına yeterli değil. Bizim, göç akışını bütün olarak ele almamız gerekir. Önemli olan, göç ve yerinden yurdundan sürülmenin nedenlerini ortadan kaldırmak. Bu nedenle Suriye ve tüm bölgede siyasi bir çözüm bulmaya uğraşıyoruz. Burada da Türkiye bizim önemli partnerimiz. Şunu çok açık söyleyim: Suriye’de içsavaşın çözümü için yapılan Viyana görüşmelerinde Türkiye’nin siyasi ağırlığı olmadan hiçbir ilerleme kaydedemeyiz.”

NATO MÜDAHALESİ OLMAZ

NATO’nun karadan müdahalesi olmadan IŞİD yenilebilir mi: “Askeri araç olmadan IŞİD tehdidi ortadan kalkmaz. Bu gerçekten hareketle birçok Batılı ülke Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı mücadeleye katılıyor. Bu, bir Batı savunma paktı olan NATO’nun görevi değil. Hatta NATO’nun burada olup bitenlere hükmetmeye kalkışması, ters teper.”

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR