Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DÜNYANIN BEKLEDİĞİ ANLAŞMA İMZALANDI
DÜNYANIN BEKLEDİĞİ ANLAŞMA İMZALANDI
İran ile Batılı devletler arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandığı bildirildi.
14 Temmuz 2015, 08:22

 

İran ile Batılı devletler arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen nükleer müzakerelerde anlaşma sağlandığı bildirildi.

Dünyanın gözü, Almanya ve BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa'nın oluşturduğu P5+1 grubu ile İran arasında 17 gündür devam eden müzakerelerdeydi.

Reuters, İran'ın nükleer programını kısıtlaması karşılığında Tahran'a uygulanan yaptırımların hafifletilmesini öngören anlaşmanın taraflarca kabul edildiğini belirtti. Reuters'a konuşan İranlı bir diplomat, "Sıkı çalışma sonucunu verdi ve anlaşma sağladık" dedi. Ajansa göre, müzakereler hakkında bilgi sahibi olan Batılı bir kaynak da görüşmelerde anlaşmaya varıldığını doğruladı.

SİLAH AMBARGOSU 5 YIL DAHA KALACAK
Anlaşmanın detayları konusunda Reuters'a bilgi veren diplomatlar, BM'nin İran'a uyguladığı silah ambargosunun beş yıl daha yürürlükte kalacağını, füze yaptırımlarının da sekiz yıl kaldırılmayacağını belirtti.

Batılı bir diplomat, Associated Press'e yaptığı açıklamada, anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler müfettişlerinin İran'da, denetim amacıyla askeri tesislere girmeleri konusunda uzlaşma sağlandığını belirtti. Diğer taraftan anlaşma kapsamında, İran'ın BM tarafından gelecek askeri tesislere giriş talebini sorgulama hakkı bulunuyor.


Dünyadaki nükleer reaktörler

Avrupa Birliği sözcüsü Catherine Ray, İran ve Batılı ülkelerden bakanların "nihai" görüşme için TSİ 13.30'da Viyana'da buluşacağını duyurdu.

ANLAŞMANIN TEKNİK UNSURLARI TAMAM

Yüz sayfalık anlaşma metni üzerinde çalışmalar devam ederken dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ikili bir görüşme gerçekleştirmişti.

PETROL 1 DOLAR DÜŞTÜ 
İran ile P5+1 ülkelerinin anlaşmaya vardığına dair haberler üzerine petrol fiyatları inişe geçti. Anlaşma haberlerinin ardından Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede ölçüt olarak kullandığı Brent petrolünün varil fiyatı yaklaşık 1 dolarlık düşüşle 57 doların da altına gerileyerek 56.94 dolara kadar indi.

ÇETİN PAZARLIK
Görüşmelere katılan diplomatlar, çözülmeyi bekleyen meseleler arasında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, İran'ın nükleer programının olası askeri boyutlarının teftiş edilmesi, İran'ın BM'nin silah ambargosunu kaldırması talepleri ve İran'ın nükleer faaliyetlerinin hiçbir BM Güvenlik Konseyi kararlarında yasa dışı olarak tanımlanmaması maddelerinin bulunduğunu söylemişti.

İSRAİL'DEN TEPKİ
Anlaşma, beklenildiği üzere İsrail'in sert tepkisine neden oldu. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, Batılı devletleri "İran öncülüğündeki şer eksenine teslim olmakla" suçladı. Hovotely, "İsrail, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesini engellemek için her yolu deneyecek" dedi.

İsrail, nükleer faaliyetlerini tıbbi araştırmalar için sürdürdüğünü savunan İran'ın atom bombası üretmeye çalıştığını iddia ediyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR