Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
UÇAK KAZASI FELAKETİ
UÇAK KAZASI FELAKETİ
İspanya'nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf şehrine giden Airbus A320 tipi uçak, Fransa’da Alp Dağları’na düştü. Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya bağlı Germanwings adlı şirkete ait olan uçaktaki 144 yolcu ve altı mürettebattan kurtulan olmadı.
25 Mart 2015, 11:37

İspanya’dan Almanya’ya giden bir yolcu uçağı 144’ü yolcu 150 kişiyle Fransız Alpleri’ne çakıldı. İtalya’ya yakın Barcelonnette kasabasına 30 km uzaklıktaki dağlık alana düşen uçakta Alman ve İspanyolların yanı sıra, Muradiye Lohman adlı bir Türk’ün de olduğu belirtiliyor. Düşen uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğunu iddiası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşolu tarafından yalanlandı. Çavuşoğlu “Vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti. Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.

İspanya'nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf şehrine giden Airbus A320 tipi uçak, Fransa’da Alp Dağları’na düştü. Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya bağlı Germanwings adlı şirkete ait olan uçaktaki 144 yolcu ve altı mürettebattan kurtulan olmadı. Germanwings CEO’su Thomas Winkelmann, uçağın 10.45’te, yani yolculuğun en yüksek irtifası olan 11 bin metreye ulaştıktan bir dakika sonra, dakikada bin metre hızla alçalmaya başladığını söyledi. Sekiz dakika boyunca uçak irtifa kaybetti. 10.47’de hava kontrol kulesi uçakla telsiz bağlantısını kaybedince acil durum alarmı verdi. 10.53 ise uçağın düştüğü anlaşıldı. Fransa Sivil havacılık otoritesi, uçağın imdat çağrısı yapmadığını açıkladı. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de ‘uçağın karakutularından birinin bulunduğunu ve derhal inceleneceğini’ söyledi. Kazanın nedenine dair resmi bir açıklama olmasa da Alman RTL televizyonuna konuşan bir uzman, ani basınç düşüşü sonucu pilotların bayılmasıyla uçağın kontrolden çıkarak çakılmış olabileceğini söyledi.

ÖNCE AİLELER ARANACAK

Görgü tanıkları, A320’nin sıradışı bir şekilde çok alçaktan uçtuğunu anlattı. Şirket temsilcileri, pilotun deneyimi ile ilgili sorulara da uçağın pilotunun 10 yılı aşkın ve 6 bin saatlik uçuş tecrübesine sahip olduğu cevabını verdiler. Uçağın arızalı olduğuna yönelik Alman basınındaki iddialar da şirket tarafından reddedildi.

Uçakta, 67 Alman, 45 İspanyol, bir Belçikalı, bir İtalyan ve bir Hollandalının bulunduğu belirtiliyor. Ölenlerin arasında en az 16 çocuk ve iki de bebek bulunuyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, uçakta İngiliz vatandaşlarının olabileceğini söyledi. Ancak Germanwings yolcu listesini “gizlilik” nedeniyle açıklamadı. Germanwings CEO’su, “Önce ailelerine bildireceğiz” derken, Düşen uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğu iddiası, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşolu tarafından yalanlandı. Çavuşoğlu “Vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti. Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk olup olmadığını bilmiyoruz”  dedi.  

KURBANLARI ÇIKARMAK GÜNLER SÜRECEK

Uçağın enkazı 2 bin metre yükseklikte dağlık ve karlı bir alanda tespit edildi. Arama ve kurtarma çalışmalarına 380 itfayeci ve sağlık görevlisi, 300 jandarma, 15 helikopter, bir C135 nakliye uçağı ve bir keşif uçağı katıldı. Fransa Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, kaza yerine ulaşan helikopterlerden enkaz parçalarının ve etraftaki cesetlerin görüldüğünü açıkladı. Fransız yetkililer, cesetleri çıkarmanın ve en büyük parçası bir otomobil büyüklüğünde olan enkazı kaldırmanın günler süreceğini açıkladı. Yakınlardaki bir üniversitenin spor salonu morg olarak hazırlandı.

Bu kaza Fransa topraklarında olmuş en büyük ikinci kaza olarak tarihe geçti. Fransa’nın şahit olduğu en büyük kaza ise 1974 yılında oldu. Türk Hava Yolları’na ait bir yolcu uçağının düşmesi sonucu 346 kişi öldü. 1 Eylül 1953’te kazanın olduğu yere yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta, Paris-Saygon seferini yapan Air France uçağı dağa çakılmış, kazada 42 kişi hayatını kaybetmişti.

İŞ GEZİSİNDEN DÖNÜYORDU

TÜRK kökenli Muradiye Lohmann’ın Hagebaumarkt adlı inşaat şirketinde üst düzey yönetici olduğu ve iş gezisi için Barcelona’ya gittiği öğrenildi. Kayseri doğumlu olan Muradiye Lohmann’ın 4 günlük iş gezisinden dün dönmesi bekleniyordu. Kardeşi Muhammed Çelik, olaya inanmak istemediklerini ve Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan teyit beklediklerini söyledi. 
Öte yandan Düsseldorf Uluslararası Havaalanı’na gelen bir grup Türk, uçakta 35 yaşında Gülizar Çelik adlı bir yolcu yakınlarının bulunduğunu söyledi.  İbrahim ERGÜL/DÜSSELDORF

Düşen uçak 24 yaşında

Uçağın 24 yaşında olduğu açıklandı. Germanwings’in uçak filosunun yaş ortalaması ise 14’e yakın. Lufthansa’nın filosunda 9 yaşını aşan uçaklar 2’nci sınıf kategorisine sokuluyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR