Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TUNUS'TATURİST KATLİAMI
TUNUS'TATURİST KATLİAMI
2010’da Arap Baharı’nın fitilinin ateşlendiği ve görece istikrarlı siyasi atmosferiyle dikkat çeken Tunus dün yabancı turistleri hedef alan saldırıyla sarsıldı.
19 Mart 2015, 00:44

 

Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta meclise komşu Bardo Müzesi dün en az iki otomatik tüfekli saldırgan tarafından basıldı.

17 yabancı turist ile bir Tunuslu’yu öldüren saldırganlar polisin düzenlediği operasyonla öldürüldü. En az 21 kişi öldü.

2010’da Arap Baharı’nın fitilinin ateşlendiği ve görece istikrarlı siyasi atmosferiyle dikkat çeken Tunus dün yabancı turistleri hedef alan saldırıyla sarsıldı.

Üzerlerinde kamufle üniforma bulunan otomatik tüfekli en az iki saldırgan, dün öğleden sonra başkent Tunus’ta parlamentoya bitişik Bardo Müzesi’ni bastı. Biri Tunuslu 18 kişiyi öldüren iki saldırgan Tunus özel kuvvetlerinin operasyonuyla öldürüldü. Bir Tunus polisi de hayatını kaybetti. Tunus Başbakanı Habib Essid, müze saldırısında 17 turist, 1 güvenlik görevlisi ve 1 sivilin öldüğünü, 22 turistin yaralandığını söyledi. Başbakan Habib Essid, saldırganlarla birlikte hareket eden 2-3 kişinin kaçmış olabileceğini söyledi.

100 CİVARINDA TURİST

Müzeyi ziyaret eden turistlerin Tunus’a dün yanaşan iki lüks yolcu gemisinden birinden geldikleri sanılıyor. Tunus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Aroui, saldırı sırasında müzede 100 civarında turist olduğunu söyledi. Tunus yetkilileri ölen 17 turistin Almanya, İspanya, İtalya ve Polonya vatandaşı olduğunu açıkladı. Ölen turistlerin kimliği ile ilgili resmi açıklama yapılmamakla birlikte İngiliz Daily Mail gazetesi doğrulanmamış raporlara göre iki İngiliz turistin hayatını kaybetmiş olabileceğini yazdı.

Gazete ayrıca ölenler arasında Fransız, İspanyol ve İtalyan turistler olabileceğini de kaydetti. İtalya Dışişleri Bakanlığı iki vatandaşının, Polonya Dışişleri Bakanlığı üç vatandaşının yaralandığını açıkladı. Televizyonlar aralarında yaşlılar ile bir çocuğu taşıyan bir adamın da bulunduğu düzinelerce insanın sığınmak için parlamentonun hemen yanındaki yerleşkeye kaçarkenki görüntülerini yayınladı. 

MECLİS TAHLİYE EDİLDİ

Baskın sırasında anti-terör yasasını görüşen parlamento üyeleri de tahliye edildi. Saldırıyı kimin düzenlediği henüz bilinmiyor. Ancak terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yakın bazı Twitter hesaplarında saldırganlar övüldü.

Öte yandan baskın, Tunus güvenlik güçlerinin iki solcu siyasi lider Şükri Belaid ile Muhammed Brahmi cinayetlerinden sorumlu tuttuğu Ahmed Rouissi’nin komşu Libya’da öldürüldüğünü onaylamasından bir gün sonra gerçekleşti. Rouissi, ‘terörizmin kara kutusu’ lakabıyla tanınıyordu. Güvenlik güçleri onun ölümüyle ilgili bilgiyi önceki gün parlamentoda açıklamıştı. Müslüman Kardeşler’e yakın Ennahda’nın lideri Raşid Gannuşi, saldırıyı kınadığını açıkladı.


HÜKÜMET 5 ŞUBAT’TA GÜVENOYU ALMIŞTI

*Arap Baharı’nın fitilini ateşleyen Tunus’ta rejim değişikliğine giden süreç 17 Aralık 2010’da 26 yaşındaki sokak satıcısı Muhammed Bouzazi’nin protesto amacıyla kendini yakması sonrası Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali’ye karşı başlayan gösterilerle başladı. 
* Bir ay sonra Bin Ali’nin devrilip ülkeyi terk etmesinin ardından ilk genel seçimler 23 Ekim 2011’de gerçekleşti. 
*Seçimleri Müslüman Kardeşler’e yakın Ennahda hareketi kazandı. Ulusal Kurucu Meclis Moncef Marzouki’yi cumhurbaşkanı seçti. Sol çizgideki önde gelen siyasetçilerden Şükri Belaid’in 6 Şubat 2013’te öldürülmesiyle ülke genelinde gerilim yükseldi. Belaid, Selefilere yönelik sert eleştirileriyle tanınıyordu.  Protestoların Ennahda’ya da yönelmesi üzerine Marzouki, 14 Mart 2013’te istifa etti. Muhammed Brahmi adlı laik solcu siyasetçi 25 Temmuz 2013’te suikasta kurban gitti. 
*Geçen ekim ve aralıkta yapılan genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini laikler kazandı.

ÜLKENİN EN BÜYÜK MÜZESİ

Başkent Tunus’ta parlamentoya komşu olan Bardo Müzesi geçmişi Osmanlı’ya kadar uzanan bir sarayda kurulu. Ülkenin de en büyük müzesi konumunda. Bardo Müzesi, Roma döneminden kalma zengin mozaik koleksiyonları ile tanınıyor. Müzede Roma’ya ilaveten Fenike, Punik, Numidyan, İslam dönemlerinden kalma 8 bin parça tarihi eser bulunuyor. Arap Baharı’ndan önce her yıl yüzbinlerce turist müzeyi ziyaret ediyordu.

CİHADA 3 BİN TUNUSLU

Tunus’ta Müslüman gençlerin IŞİD ve El Kaide gibi örgütlere ilgisi önemli bir endişe kaynağı olarak niteleniyor. Yetkililer 3 bin kadar Tunuslu’nun IŞİD dahil diğer cihatçı gruplar safında savaşmak üzere Irak ve Suriye’ye gittiklerini duyurmuştu. Bir başka endişe kaynağı ise ülkenin Cezayir sınırındaki Chaambi Dağı bölgesi. Bu bölgede El Kaide’nin üslendiği ve eylemler gerçekleştirdiği belirtiliyor.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR