Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
MOSKOVA NATO GERGİNLİĞİ
MOSKOVA NATO GERGİNLİĞİ
NATO, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadelesinde Kiev yönetimine "5 bin askerlik çevik güç" desteğini masaya yatırıyor. Moskova, Brüksel'deki toplantıyı "Savaşa hazırlık" olarak değerlendirdi.
5 Şubat 2015, 14:40

 

NATO, Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadelesinde Kiev yönetimine "5 bin askerlik çevik güç" desteğini masaya yatırıyor. Moskova, Brüksel'deki toplantıyı "Savaşa hazırlık" olarak değerlendirdi.

NATO savunma bakanlarının bugün Brüksel'de gerçekleştirdikleri toplantı sürüyor. Görüşmenin ana gündem maddelerinden biri çatışmaların tekrar şiddetlendiği Ukrayna. Birliğin, Ukrayna'ya verilecek destekle ilgili yeni planını bugünkü toplantıda açıklaması bekleniyor.


Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Alman ve Norveçli mevkidaşları Ursula von der Leyen ve Ine Marie Eriksen ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

BEŞ BİN EK ASKERLİK ÇEVİK GÜÇ 
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konuya ilişkin açıklamasında, "Bu, Soğuk Savaş'tan bu yana NATO'nun en büyük askeri takviyesi olacak" dedi. Destek kapsamında, 5 bin askerlik yeni bir çevik güç oluşturulması ve Polonya, Romanya ve Bulgaristan'da ufak komuta merkezleri ağı kurulması planlanıyor.

MOSKOVA SERT ÇIKTI
NATO’nun Brüksel toplantısına Moskova’dan jet yanıt geldi. Rusya’nın NATO’daki özel temsilcisi Aleksander Gruşko, “çevik güç artırımı” kararını savaşa hazırlık olarak yorumladı. 

Gruşko şöyle konuştu: “İttifakın çevik kuvvetlerini Rusya sınırı yakınına yerleştirmesi kararı alması NATO’nun olası büyük savaş alanını yakından inceleme ve savaş stratejisini belirme amacı taşıyor. Avrupa’nın doğusunda atılacak bu adım, Rusya’nın baş düşman görüldüğünü de perçinlemiş oluyor.”

KARARDAN SONRA KONUŞACAK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise suskunluğunu koruyor. Kremlin’e yakın kaynaklar Rusya liderinin gereken açıklamayı NATO’nun böyle bir kararı resmen alması sonrasına sakladığını söylüyor.

LİDERLER KİEV'DE
ABD Dışişleri Başkanı John Kerry de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'yla görüşmek üzere Ukrayna'da. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel de bugün Kiev'e gideceklerini ve Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerle ilgili sorunun çözümü için öneri sunacaklarını açıkladı.

SAVUNMA AMAÇLI DESTEK
Beyaz Saray hafta başında yaptığı açıklamada, Obama yönetiminin Rusya yanlısı ayrılıkçılarla mücadelesinde Kiev'e silah desteği verme konusunu yeniden gözden geçirdiğini duyurmuştu. ABD Başkanı Baracak Obama geçen hafta CNN’den Ferid Zekeriya’ya verdiği röportajda, “Bizim daha fazlasını yapmamızı önerenlere söylediğim şey şu: Çok daha fazla bedel ödetebiliriz. Tam olarak yapabileceğimiz şey bu. Daha fazla diplomatik baskı uygulayabiliriz” demişti. Obama, Hindistan gezisinde düzenlediği basın toplantısındaysa “savunma amaçlı ölümcül silah desteği” kapısını açık bıraktı: “Bizim için orduların karşı karşıya gelmesi dışında uygun alan tüm seçeneklere gözden geçireceğiz.” 

POROŞENKO’DAN BATI’YA ÇAĞRI
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise Alman Die Welt gazetesine verdiği mülakatta, NATO devletlerini ülkesine silah desteği vermeye çağırdı. Poroşenko, "Sivil ölümleri ve artan çatışmalar, Batı ittifakına Ukrayna'ya yardım için yeterli neden sağlıyor" dedi. 

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR