Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSRAİL IŞİD DUVARI ÖRECEK
İSRAİL IŞİD DUVARI ÖRECEK
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı Eliat’tan Golan Tepeleri’ne uzanan bir “güvenlik duvarı” inşa etmeye hazır olmaları gerektiğini söyledi.
1 Temmuz 2014, 09:58

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı Eliat’tan Golan Tepeleri’ne uzanan bir “güvenlik duvarı” inşa etmeye hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Netanyahu, Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nde önceki gün yaptığı, Irak’ta Kürtlerin siyasi bağımsızlığını hak ettiğini de kaydettiği konuşmasında “Radikal İslamcı güçler kuzeyden ve güneyden kapımızı çalıyor ancak biz sadece bir yerde onların önüne engel koyduk” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Ürdün sınırına duvar inşa etmemiz gerekiyor. Buradaki tel örgüler ne yazık ki sınırdaki sızmaları, tünel kazılmasını, ateş açılmasını veya roket atılmasını engelleyemiyor. Ancak inşa edilecek bir duvar İsrail’e sızmaları büyük ölçüde azaltır.” Ürdün’ün IŞİD tehdidi altında olduğu kaydeden Netanyahu ayrıca, Filistin’le gelecekte yapılacak bir anlaşmanın, İsrail’in uzun süre Ürdün Nehri boyunca kalmasına imkân tanıyan bir anlaşma olması gerektiğini söyledi. Filistinliler, İsrail’in 15 yıl süreyle Batı Şeria-Ürdün sınırının kontrolünü elinde tutma talebini reddetmiş, buna karşılık, üzerinde anlaşmaya varılan belirli bir sürede sınırda uluslararası güç bulundurulmasını teklif etmişti. İsrail geçen yıl Ürdün - Batı Şeria sınırına duvar inşa edilmesi kararı almış ancak bu karar, herhangi bir sebep belirtilmeden uygulanmamıştı.

Netanyahu ayrıca France24 televizyon kanalına verdiği demeçte de IŞİD’in Irak ve Suriye’deki saldırıları nedeniyle Ortadoğu’da sınırların tekrar çizildiği uyarısında bulundu. Ortadoğu’da birbirleriyle savaşan radikal Şii ve Sünni grupların hiçbirinin kimyasal ve nükleer silahlara sahip olmaması gerektiğini söyleyen Netanyahu, “En önemlisi ise bu grupların kitlesel imha silahlarına sahip olmalarının engellenmesi” dedi.

Bu arada Irak’taki Diyala’dan Suriye’deki Halep’e uzanacak bölgede önceki gün hilafet ilan ettiğini duyuran IŞİD adını İslam Devleti’ne çevirdiğini duyurdu. IŞİD’e yakın kimi kaynaklar hilafet duyurusuyla birlikte halife ilan ettikleri örgüt lideri Ebubekir el Bağdadi’nin Hz. Muhammed’in soyundan geldiğini de öne sürdü.

Taha ajansında yer alan ve IŞİD üyesi olduğu savunulan Ebu Turab el Mukaddesi isimli bir kişinin Twitter mesajında “eğer Suudi Arabistan’ı fethedersek Allah’tan başkasına ibadet edildiği için Kâbe’yi yıkacağız” dediği kaydedildi. Mesajda “İnsanlar taşlara dokunmak için Mekke’ye gidiyorlar, Allah için değil” ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

IŞİD ile Irak ordusu arasında Tikrit bölgesi de dahil olmak üzere çatışmaların sürdüğü haberleri gelirken bazı kaynaklar hava güçlerine ait uçakların Salahaddin iline “varil bombalı” saldırı düzenlediğini, 6 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Felluce kentinde 5 IŞİD militanının öldürüldüğü bildirildi. Diyala’da peşmerge güçleriyle IŞİD arasında çatışmaların sürdüğü belirtildi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY), IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplardan gelecek bombalı saldırıları önlemek için Musul’dan Erbil ve Kerkük’e araç girişini yasakladığı kaydediliyor.

Londra’da yayımlanan Eşkar el Avsat gazetesinde yer alan Al Arabiya Televizyonu Genel Müdürü Abdülrahman el Raşid imzalı makalede, “Aşırı unsurlar sınıra vardı. El Kaide, üç büyük bölge ülkesi Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan’a bir taş atımı kadar yakın” denildi.

Amerika’nın Sesi’nde (VOA) yer alan “Türkiye’de gençler IŞİD’in hedefinde” başlıklı haberde ise “IŞİD’in ne zaman Türkiye’yi de adına katıp savaş hatlarını derinleştireceği, gözlemcilerin sıkça sormaya başladığı bir soru oldu” ifadesi kullanıldı. ANKA’nın aktardığı haberde, Diyarbakır Belediye Meclisi ve AKP üyesi Muammer Akar’ın şimdiden bir düzinenin üzerinde Kürt gencinin Suriye’de IŞİD adına savaşırken öldüğünü söylediği belirtiliyor. Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “Akar, kendi partisinin Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı tehditlerin farkına varmamış olabileceğine dikkati çekiyor. Akar, IŞİD’in Türkiye’yi vurmasının an meselesi olduğunu, çünkü örgütün Türklere ‘dinden çıkmış kişiler’ olarak baktığını, bundan dolayı da Türkiye’nin batısındaki büyük kentlere saldırılar düzenleyebileceği uyarısında bulunuyor.” Cizre Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Konur’un AKP hükümetini IŞİD’e örtülü destek vermekle suçladığı da haberde kaydediliyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR