Güzel ülkemiz için yazıyoruz - TÜRKMENLER İŞİD KATLİAMINDAN KAÇIYOR Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/haberler/dunya/22981/turkmenler-isid-katliamindan-kaciyor

 

TÜRKMENLER İŞİD KATLİAMINDAN KAÇIYOR
TÜRKMENLER İŞİD KATLİAMINDAN KAÇIYOR
IŞİD Musul'dan sonra nüfusunun tamamına yakını Türkmen olan Telafer’i de ele geçirdi. Toplu katliam tehlikesi altındaki halk, perişan halde yollara düştü. 150 bin Türkmen çaresizce peşmerge bölgelerine kaçıyor.
17 Haziran 2014, 06:37

 

Irak Şam İs­lam Dev­le­ti (IŞİD) iler­le­yi­şi­ni sür­dü­rü­yor. Ör­güt Mu­su­l’­un ar­dın­dan iki gün­dür yo­ğun top atış­la­rı­na ta­bi tut­tu­ğu nü­fu­su­nun ta­ma­mı­na ya­kı­nı Türk­men olan Te­la­fe­ri al­dı.

Te­la­fer'e ön­ce­ki gün ak­şam sa­at­le­rin­den iti­ba­ren sal­dı­ran IŞİD güç­le­ri ge­ce bo­yun­ca ken­ti ha­van top­la­rıy­la vur­du. 200 bin Türk­men'in ya­şa­dı­ğı Te­la­fer'e gir­me­ye ça­lı­şan IŞİD ile 6 bin Türk­men gö­nül­lü ve Irak mer­ke­zi hü­kü­me­ti­ne bağ­lı bir­lik­le­rin ge­ce bo­yu ça­tış­tık­la­rı öğ­re­nil­di.

YOL­LA­RA DÜŞ­TÜLER

Ça­tış­ma­la­rın şid­det­len­di­ği ge­ce sa­at­le­rin­de Te­la­fer'in kon­tro­lü­nün IŞİD'e geç­ti­ği be­lir­til­di. IŞİD'in il­çe mer­ke­zi­ne gir­me­siy­le baş­ta Şi­i Türk­men­ler ol­mak üze­re on­bin­ler­ce ki­şi böl­ge­yi terk et­ti. Şii aileler batıya, Sünni aileler de doğuya kaçtı.

Te­la­fer'den ka­çan­la­rın bü­yük ço­ğun­lu­ğu, il­çe­nin 55 ki­lo­met­re ba­tı­sın­da­ki, Kürt­le­r’in yo­ğun ya­şa­dı­ğı Sin­car ka­sa­ba­sı­na sı­ğın­dı. Ka­çış ne­de­niy­le yol­lar­da araç kuy­ruk­la­rı oluş­tu. Sin­car'a gi­riş­ler zor­laş­tı. Gör­gü ta­nık­la­rı­na gö­re mi­li­tan­lar ken­ti ele ge­çi­rir­ken çok şid­det­li çar­pış­ma­lar ya­şan­dı ve  bir­çok ki­şi öl­dü.  

Irak Türk­men Cep­he­si Ker­kük İl Mec­lis Üye­si Ali Meh­di, Türk­men şeh­ri olan Te­la­fer'in dün sa­bah sa­at­le­rin­de IŞİD'in eli­ne geç­ti­ği­ni, ör­gü­tün kat­li­am­la­rın­dan kaç­mak için 150 bin Türk­me­n’in 45 de­re­ce sı­cak­ta aç ve susuz olarak yol­la­ra düş­tü­ğü­nü belirtti.  

Ali Meh­di şöy­le ko­nuş­tu: "Türk­menler Du­hok'a, Şen­gal ve Ra­bi­aya git­me­ye ça­lı­şı­yor­. Bi­zim bi­rin­ci ön­ce­li­ği­miz bu in­san­la­ra su, er­zak ye­mek ulaş­tır­mak. Bi­zim Kı­zı­lay'ımız yok. İn­san­lar o yol­lar­da ade­ta ölü­me terk edil­miş du­rum­da. Te­la­fer'in için­de ka­lan in­san­la­rı­mız­ da ölü­me terk edil­di. Irak sa­vaş uçak­la­rı da şu an­da Te­la­fer'i bom­ba­lı­yor. Ha­va bom­bar­dı­ma­nın­da da in­san­lar ölü­yor, içe­ri­de­ki si­lah­lı grup­la­rın sal­dı­rı­sı­na ma­ruz ka­lan bin­ler­ce ki­şi de var. Irak'ta ne ya­şa­nır­sa, so­nuç­ta ara­da Türk­men­ler ölü­yor.  Te­la­fer'de ta­nı­dı­ğı­mız hiçbir Türk­men'in te­le­fon­la­rı­na ula­şa­mı­yo­ruz.
Yüz­ler­ce Türk­me­nin ya­şa­mı­nı yi­tir­me­sin­den en­di­şe­li­yiz. Tür­ki­ye'nin aci­len bu in­san­la­ra yar­dım et­me­si ge­re­ki­yor. Bü­tün dün­ya ne­re­de. Kim­se yar­dı­ma gel­mi­yor."

TÜRKİYE’DEN YARDIM ATAĞI

Bu arada Türkiye’ye Türkmenlere yardım için harekete geçti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,  "Telafer-Sincar arasındaki 100 bini aşkın soydaşımızın barınma, gıda ve tıbbi ihtiyaçları için AFAD gereken hazırlıkları derhal başlattı" dedi. Öte yandan Dışişleri yetkilileri, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’nın Irak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek talepler ilettiğini söyledi. Yetkililer, Bağdat Büyükelçiliği’nin ve Basra Konsolosluğu’nun güvenliğinin arttırılmasıyla ilgili taleplerin de iletildiğini ifade etti. 



SİLAHLARINA EL KONULDU

Irak Türk­men Cep­he­si (ITC) yet­ki­li­le­ri, böl­ge­ye sal­dı­ran IŞİD ile si­lah­la­rı tes­lim et­me­le­ri kar­şı­lı­ğın­da ko­ru­ma sö­zü ve­ren Peş­mer­ge kuv­vet­le­ri­nin ara­sın­da bir an­laş­ma ol­du­ğu­nu id­di­a et­ti. IT­C’­li­le­re gö­re Peş­mer­ge ay­rı­ca Sin­car'a geç­me­ye ça­lı­şan Türk­men­le­r’in si­lah­la­rı­na da el koy­du.

ÇOCUKLARINI DAHİ KAYBETTİLER

Türk­men­le­r’­in bir kıs­mı Kürt yö­ne­ti­mi­nin kon­tro­lün­de olan ve yo­ğun­luk­lu ola­rak Ye­zi­di Kürt­le­r’in ya­şa­dı­ğı Su­ri­ye sı­nı­rın­da­ki Şen­gal böl­ge­si­ne sı­ğın­dı. Irak Türk­men Cep­he­si yet­ki­li­le­ri, Türk­men­le­r’in ço­cuk­la­rı­nı da­hi kay­be­de­rek yol­la­ra düş­tü­ğü­nü ve Te­la­fer'in ha­ya­let şeh­re dön­dü­ğü­nü söy­le­di.

TÜRK KALESİ IŞİD’DE

IŞİD'in Te­la­fer'in Ka­le Ma­hal­le­si'nde bu­lu­nan ta­ri­hi Türk ka­le­si­nin kon­tro­lü­nü de ele ge­çir­di­ği bil­di­ril­di. Bu ara­da, Irak Dev­let Te­le­viz­yo­nu ha­va kuv­vet­le­ri­nin Te­la­fer ya­kın­la­rın­da IŞİD kon­vo­yu­na dü­zen­le­di­ği ha­va sal­dı­rı­sın­da 35 te­rö­ris­tin öl­dü­ğü­nü du­yur­du.

Stratejik konumda

Nüfusunun tamamına yakını Türkmen olan Telafer, Bağdat yönetiminin Musul’da elinde tuttuğu tek bölgeydi. Özellikle Şii Türkmen aşiretler Irak ordusuna büyük destek veriyor. 200 bin nüfusa sahip Telafer’in büyük çoğunluğunu ise Sünni Türkmenler oluşturuyor. Telafer, başkent Bağdat'ın yaklaşık 420 kilometre kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın bir konumda bulunuyor.

Anavatan duysun sesimizi

Kerkük Vakfı Sözcüsü ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Telafer’in bir katliamla karşı karşıya olduğunu söyledi. Nakip, “Telafer'de ikamet eden onlarca kişi bizleri telefonla arayarak IŞİD'in insafına terk edilmek istemediklerini bildiriyorlar. Telafer'in bugün topyekun bir katliamdan geçirilmesi an meselesi. Anavatan Türkiye'ye feryatlarını iletmemizi talep ediyorlar. Bu feryat ve imdat seslerine Anavatan Türkiye bir cevap vermeli" dedi.

“Telafer'e girmeyi düşünmüyoruz”

Irak Kürt Böl­ge­sel Yö­ne­ti­mi (İKBY) Sin­car Böl­ge­si So­rum­lu­su Ser­best Ba­bi­ri, Te­la­fer'e yar­dım için gi­ri­şim­ler­de bu­lun­duk­la­rı­nı an­cak Bağ­dat yö­ne­ti­mi­nin yar­dım öne­ri­le­ri­ni ge­ri çe­vir­di­ği­ni be­lirt­ti. Ba­bi­ri, Te­la­fer'e gir­me­yi dü­şün­me­dik­le­ri­ni, ön­ce­lik­le­ri­nin Kürt böl­ge­le­ri­nin gü­ven­li­ği­ni sağ­la­mak ol­du­ğu­nu bil­dir­di.

“Peşmergeyle birlikte savaşabiliriz”

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşad Salihi, Telafer'de Peşmerge ile terör örgütü IŞİD’e karşı savaşabileceklerini söyledi. Salihi, “Oradaki insanları korumak için Peşmerge ile Türkmenler IŞİD militanlarına karşı birlikte şehir dışında savaşabilir. Ama ilçe merkezinde kontrol sadece Telafer halkında kalmalı. Bu olaylar büyürse şiddet Kürt bölgesine de yayılabilir” dedi.

“Irak polisi 60 Türkmen'i infaz etti” iddiası

Irak Türkmen Cephesi Telafer 1'inci Büro Sorumlusu Hazım Devlet, Irak polisinin Telafer'den kaçışı sırasında nezarette bulunan 60 Türkmen'i infaz ettiğini iddia etti. 

İNGİLTERE IŞİD’İ TERÖR LİSTESİNE ALDI

İngiltere, arasında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve Türkiye Halk Kurtuluş Partisi- Cephesi'nin (THKP-C) de bulunduğu beş grubu, Suriye'deki aktivitelerinden dolayı terör örgütleri listesine ekledi.İngiltere İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "IŞİD, THKP-C, Kateeba El-Kawthar (KaK), Abdallah Azzam Tugayları, Halkçı Özgür Filistin Cephesi (PFLP-GC) bugün terör örgütleri listesine eklendi" denildi.