Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ALMANYA'DAN RUSYA'YA UYARI
ALMANYA'DAN RUSYA'YA  UYARI
Başbakan Angela Merkel, Putin’i arayarak Rusya’nın hem şiddet olaylarını durdurmasını hem de şiddeti körükleyici dil kullanmamasını istedi.
16 Nisan 2014, 21:12

 

Başbakan Angela Merkel, Putin’i arayarak Rusya’nın hem şiddet olaylarını durdurmasını hem de şiddeti körükleyici dil kullanmamasını istedi.

Son ana kadar iptal edilmemesi durumunda yarın Cenevre’de gerçekleşmesi beklenen “ABD-AB-Rusya-Ukrayna” dörtlü zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “Ukrayna’daki şiddeti durduracak adım atın.” çağırısında bulunduğu açıklandı.

Alman hükümetinden yapılan açıklamadaMerkel-Putin ikilisi tarafından yürütülen telefon diplomasisiyle ilgili şu ifadelere yer verildi: "Başbakan Merkel, Vladimir Putin’e Ukrayna’daki şiddet olaylarının durdurulmasına öncü katkıda bulunması gerektiğini çok açık olarak beyan etmiştir. Şiddetin durdurulmasından kasıt kamu binalarının işgal edilmesinin durdurulması, polis binalarına saldırılara son verilmesi, sokaklardaki silahlı çatışmaların engellenmesi ve Rusya’nın ölçülü bir dil kullanmasıdır.”

Berlin Federal Basın Evi’nde düzenlenen basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan başbakanlık sözcüsü, “Cenevre toplantısının gerçekleşmesi durumunda taraflar farklı görüşleri benimseseler de ilk defa bir araya gelecekler. Bunu diplomatik çözüm imkanı için ilk önemli adım olarak önemsiyor ve destekliyoruz.” dedi. Yaşanan şiddet olayları karşısında Ukrayna devletinin soğukkanlı davrandığının altını çizen sözcü, “Tüm tarafların üzerinde mutabık kalacakları bir çözüme ihtiyaç var.” dedi. Sözcü, Cenevre’de “somut çözüme ulaşılmama ihtimali olsa da” tarafların ilk kez aynı masa etrafında yer almalarının anlamlı olduğunu ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün “Önemli olan Avrupa’nın tek bir sesle konuşmasıdır.” ifadesi de dikkat çekti. “Umarım Cenevre görüşmeleri yapılır.” açıklaması da son ana kadar iptal edilme ihtimalini akıllara getirdi.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in “Ukrayna’nın iç savaşın eşiğine geldiği” yönündeki açıklamaları yorumlanmaktan kaçınılırken, iç savaşla ilgili gelen sorular üzerine “Dramatizasyona ihtiyacımız yok.” çıkışında bulunuldu.

Bu arada Rusya’nın Rusya yanlısı Ukraynalı muhaliflere verdiği lojistik destekler AB’nin öncü ülkesi Almanya’yı endişelendirmeye devam ediyor. Bakanlık sözcüsünün Merkel’in İtalya’daki tatilini erken bitirme ihtimalinin olduğunu da sözlerine eklemesi mevcut endişelerin boyutlarını gözler önüne serdi.

STEİNMEİER ÇİN’DEN DESTEK İSTEDİ

Diğer taraftan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in Çin Halk Cumhuriyeti’ne düzenlediği resmi ziyaretin ana gündem maddesi de Ukrayna krizi oldu. Meslektaşı Vang Yi ile bir araya gelen Steinmeier burada yaptığı açıklamada, “Keyfi sınır kaymaları emsal teşkil eder. Ukrayna’daki şiddetin durdurulması şart.” dedi. Çin’in Ukrayna krizinin sonlandırılması için katkılar sağlamasını isteyen Steinmeier, Almanya-Çin ekonomik işbirliğini geliştirmek istediklerini belirtti. Vang Yi de “Ukrayna’da siyasi çözümden yanayız.” karşılığını verdi.

KIRIM TATARLARI UKRAYNA’NIN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR

Ukrayna krizi ile ilgili “Türk asıllı Kırım Tatarları da Cenevre’ye davet edildiler mi?, Alman Hükümeti’nin Tatar temsilcilerle diyaloğu ne düzeyde?” sorularını cevaplayan sözcü, Kırım Tatarları’nın Cenevre toplantısına çağırılıp çağırılmadığını bilmediğini belirterek şu eklemede bulundu: “Kırım, uluslararası anlaşmalar ihlal edilerek işgal edilmiştir. Ukrayna ile konuşmamız demek, ülkedeki tüm azınlıklarla konuşmak anlamına geldiğinden bu Tatarlar için de geçerlidir. Çünkü Tatarlar Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçasıdır.”

(CİHAN)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR