Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BM'DEN YouTube TEPKİSİ
BM'DEN YouTube TEPKİSİ
Birleşmiş Milletler  Türkiye’de uygulanan Twitter ve YouTube yasaklarından kaygılı olduğunu açıkladı.
28 Mart 2014, 19:59

 

Birleşmiş Milletler  Türkiye’de uygulanan Twitter ve YouTube yasaklarından kaygılı olduğunu açıkladı.

BM adına bir grup bağımsız uzman, önce Twitter ardından da YouTube’un seçimlerden önce erişime kapatılmasından dolayı ‘‘ciddi endişe içindeyiz’dedi’

BM uzmanları adına görüşlerini açıklayan Frank La Rue, ‘‘Modern demokratik toplumların merkezi bir ayağı olan düşünce ve ifade özgürlüğü bir haktır’’ hatırlatmasında bulundu.

Özel Raportör La Rue, "YouTube ve Twitter’a erişimin engellemesi tamamen haksız ve temel hakların kısıtlanmasıdır. Hele mahkemenin Twitter yasağına dair yürütmeyi durdurma kararına karşın devam etmesi büyük sürpriz oldu.” ifadelerini kullandı.

BM’nin Cenevre merkezinden yazılı açıklama ile Türkiye’ye Twitter ve YouTube yasağı konusunda eleştirilerini açıklayan La Rue, ‘‘Ulusal güvenlik konuları ve endişeleri meşru olabilir. Ancak bilgi alma, ulaşma, verme gibi özgürlüklerin sınırlandırılmasında güdülen amaç ve gereklilik orantılı olmalıdır.’’ dedi.

Kamu ya da siyasi konularda bireylerin seçilmişler ya da adaylar hakkında bilgi edinmeleri konusunda uluslararası standartların açık ve net olduğunun altını çizen La Rue, ‘‘Bilgi ve fikirlerin serbest iletişimi, dolaşımı şarttır’’ dedi.

Seçimlerden önce sansür, kısıtlama olmadan konular üzerinde basının hür ve özgürce tartışabilmesi gerektiğini savunan La Rue, medyanın bu bağlamda özgür olmasının şart olduğunu ifade etti. Özel rapörter ayrıca halkın bilgiye erişmesinin bir hak olduğunun da altını çizdi.

YASAK GÖSTERİ-TOPLANMA HAKKINA CİDDİ BİR DARBEDİR

La Rue dışında BM Özel Rapörterü Maina Kiai de bir değerlendirmede bulundu. Kiai, Twitter, YouTube’a erişimin engellenmesi ile insanların seçim öncesinde barışçıl toplanma ve gösteri haklarının ihlal edildiğine dikkat çekerek, ‘‘Bu yasak insanların sosyal medya üzerinden mobilize olma, barışçıl bir şekilde toplanma-gösteri haklarına karşın vurulmuş ciddi bir darbedir.’’ dedi.

Kiai, YouTube ile Twitter yasağının uygulanmasıyla ‘‘Seçim sürecinin meşruiyeti zayıflatılmakta, bireylerin medeni ve siyasi hakları konusundaki garantiler hakkında da soru işareti oluşturmaktadır.’’ diye tepki gösterdi.

BM’nin bağımsız uzmanları açıklamalarında Türkiye’nin uluslararası insan hakları hukuku çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak amacıyla Türk Hükümeti ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını da vurguladı.

BM İnsan Hakları Konseyi’ne bağlı olan bağımsız uzmanlar bu Konsey’e gerektiğinde dünyanın her yerinden aldıkları duyumları veya tematik konular üzerine yaptığı araştırmalar sonunda rapor hazırlar ya da izlenecek yol haritasını oluştururlar.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR