Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BERKİN ELVAN CENAZESİ DÜNYA BASININDA
BERKİN ELVAN CENAZESİ DÜNYA BASININDA
Berkin Elvan’ın dünkü cenaze töreninin ardından düzenlenen eylemler ve protesto gösterilerine polis müdahalesi sonrasında yaşanan çatışmalar bugün başta İngiltere ve ABD olmak üzere dünya basınında geniş yankı buldu.
13 Mart 2014, 08:42

 

Berkin Elvan’ın dünkü cenaze töreninin ardından düzenlenen eylemler ve protesto gösterilerine polis müdahalesi sonrasında yaşanan çatışmalar bugün başta İngiltere ve ABD olmak üzere dünya basınında geniş yankı buldu.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’de  baba Sami Elvan’la bir röportaja yer verildi.

Gezi Parkı eylemleri sırasında başından gaz fişeğiyle vurulan ve 269 günlük yaşam mücadelesini salı sabahı kaybeden 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümü dünya basının da gündeminden düşmüyor.

SAMİ ELVAN: OĞLUM SİYASİ BİR SEMBOL OLARAK HATIRLANMASIN
BBC’den Jamie Coomarasamy’nin telefonda sorularını yanıtlayan Sami Elvan, oğlunun siyasi bir sembol olarak hatırlanmasını istemediğini vurguladı.
Baba Elvan, BBC muhabirinin “Oğlunuzun nasıl hatırlanmasını isterdiniz? “ sorusuna şu yanıtı verdi: “Oğlumun devlet tarafından öldürüldüğünün hatırlanmasını istiyorum. Henüz 14 yaşındaydı. Ekmek almaya giderken öldürüldü. Protestolara hiçbir şekilde dahil olmadı. Oğlumuzun siyasi bir sembol olarak hatırlanmasını istemiyoruz” yanıtını verdi.
Berkin’i herkesin kendi evladı gibi gördüğünü ve farklı gruplardan çok sayıda insanın kendilerine destek verdiğini ancak hissettikleri acının bambaşka olduğunu söyleyen Sami Elvan, “47 yaşındayım. Böylesini daha önce Türkiye’de görmedim” ifadelerini kullandı.

‘BERKİN EYLEMCİLER İÇİN CEZASIZLIĞIN SEMBOLÜ’
Berkin Elvan’ın cenazesi ve sonrasında yaşanan olaylara geniş yer veren gazetelerden biri ise Independent oldu. Gazete, Elvan’ın ‘protestocular için Türkiye’de polis ve hükümetin cezasız kalmasının bir sembolü olduğunu’ yazdı. Berkin’in cenazesine on binlerce kişinin katıldığını yazan Independent’ın törenden bir fotoğrafla birlikte tam sayfa işlediği haber gazetenin İstanbul’daki Muhabiri Emily Caswell’in imzasını taşıyordu.

‘Türkler biber gazıyla öldürülen gencin yasını tutmak için sokaklara çıktı’ başlıklı haberde, Berkin Elvan’ın 269 gün komada kaldıktan sonraki ölümünün ‘Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yolsuzluk iddiaları nedeniyle baskı altında olduğu bir dönemde hükümete karşı öfkeyi yeniden ateşlediğine’ vurgu yapıldı.
Haberde şu ifadeler kullanıldı: ‘Protestocular için Berkin Elvan’ın ölümü polisin ve hükümetin cezasız kalmasının yeni bir sembolü. Elvan sonunda yarasına yenik düşüp öldüğünde, Gezi Parkı protestolarıyla bağlantılı şiddet olaylarında öldürülen sekizinci kişi oldu. Ölenlerden biri polis memuruydu. Protestocular ölümlerden sorumlu polis memurlarına karşı hiçbir işlem yapılmamasına öfkeli.’



‘DIŞ GÜÇLER ISRARI SÜRÜYOR’
Erdoğan hakkındaki yolsuzluk iddialarını ve internete sızdırılan telefon kayıtlarını hatırlatan gazete, hükümetin iddialara inanmayı reddettiğini ve bu iddiaların arkasında ‘Türkiye’nin çöküşünden çıkar sağlamayı amaçlayan dış güçlerin’ olduğu konusunda ısrar ettiği vurgulanıyor.

GUARDIAN: TÜRK POLİSİ KALABALIĞA GAZ BOMBASI ATTI
Bir diğer İngiliz gazetesi Guardian ise polisin Berkin’in cenazesinin ardından toplanan kalabalığa gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalesin dikkat çekti. Gazete, ‘Berkin’in ölümü Başbakan Erdoğan ve hükümete karşı olan yeni sokak protestolarını başlattı. Erdoğan’ın saygınlığı, ailesi ile yakınlarının bulaştığı yolsuzluk skandalları ile parçalanıyor’ ifadelerini kullandı.

‘ONLARDAN ADALET BEKLEMİYORUZ’
Haberde de cenazeye katılanların görüşlerine de yer verildi.
18 yaşındaki Eray şöyle konuştu: “O daha çocuktu. Şimdi okulda, aynı benim gibi dersine çalışıyor olmalıydı. Ama bu hükümet onu öldürdü. Onlardan herhangi bir adalet beklemiyoruz. Onlardan artık hiçbir şey beklemiyoruz.”

‘SEÇİMLE GELDİLER, SEÇİMLE GİDECEKLER’
33 yaşındaki tekstil işçisi Gürkan ise 30 Mart’taki seçimlerin hükümeti değiştireceğine inandığını söyledi. Soyadı açıklanmayan Gürkan “Şiddet istemiyoruz. Seçimle geldiler, seçimle gidecekler. Bu hükümet ne adaleti ne de demokrasiyi savunuyor” dedi.

Cenazeye katılanlardan birkaçının sözlerine daha yer verilen haber şöyle sona erdi: “Meydanın köşesinde oturan yaşlı bir adam elinde bir Berkin Elvan’ın ölümünün sembolü olan bir somun ekmek tutuyordu. ‘En azından bu ekmeği elimde tutabiliyorum. En azında bunu benden çalmayı başaramadılar’ dedi.”


CNN: ERDOĞAN ELVAN AİLESİNDEN HİÇ SÖZ ETMEDİ
Amerikan yayın kuruluşu CNN’in internet sitesindeki haberde ise Berkin’in cenazesi dolayısıyla dün gün boyunca İstanbul sokaklarında bir insan selinin oluştuğuna vurgu yapıldı.
Berkin’in ölümünün hükümete karşı öfke taşmasına sebep olduğuna dikkat çeken CNN, Başbakan Erdoğan’ın seçim kampanyaları konuşmaları sırasında şimdiye kadar Elvan ailesinden söz etmediğinin ve başkanı olduğu AK Parti’yi seçimlere hazırlamak için sıkı bir mücadele içinde olduğunun altını çizdi.

WALL STREET JOURNAL: POLİS PROTESTOCULARLA ÇATIŞTI
Wall Street Journal gazetesi ise Berkin’in cenazesinde geçen yılki protestoların ardından en geniş katılımlı gösterilerin gerçekleştiğine dikkat çekti. Gazete, ‘ Cumhurbaşkanı ve Başbakan Yardımcısı, tansiyonu bastırmak için aileye taziye dileklerinde bulundu. Ancak Başbakan Erdoğan ise Elvan’ın ölümünden söz etmedi’ ifadelerini kullandı. Dünkü protestolarda 2 kişinin hayatını kaybettiğini de yazan gazete, bu gösteriler yüzünden seçimlerden önce ülkeyi karışıklığa sokacağı korkusu yaşandığını belirtti.

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR