Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BM UKRAYNA İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
BM UKRAYNA İÇİN OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR
BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere TSİ 21.00'de acil toplantıya çağrıldı.
1 Mart 2014, 20:58

 

BM Güvenlik Konseyi üyeleri, Ukrayna'daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere TSİ 21.00'de acil toplantıya çağrıldı.

Toplantı talebi BMGK'nın daimi üyesi İngiltere'den gelirken, toplantıda Ukrayna'nın dün Konsey'e sunduğu mektup kapsamında ülkedeki gelişmelerin ele alınacağı belirtildi.

BMGK dün de acil olarak toplanarak Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri görüşmüş ve kapalı toplantının ardından yapılan açıklamada "Toplantıda Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, egemenliği ve birliğine olan destek vurgulandı. Konsey, Ukrayna'daki tüm taraflarla ve siyasi aktörlerle teması ve kapsamlı bir çözüm için diyaloğu desteklemeye devam edecek" ifadeleri kullanılmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin dünkü toplantısının ardından ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, Rusya'dan askerlerini Kırım'dan çekmesini isterken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna ile Kırım'da filo bulundurma anlaşmaları olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama da Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri müdahalenin ''bedellerinin'' olacağını açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, orduyu, Kırım sınırlarından kullanmak için Parlamento'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki istedi. Konsey, Rus ordusunun Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırlarında görev yapmasına onay verdi

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Vladimir Putin, Federasyon Konseyine gönderdiği yazıda şu ifadeleri kullandı.

"Ukrayna'da yaşanan olağanüstü durum, Rusya vatandaşlarının ve soydaşlarının can güvenliği ve uluslararası anlaşmalar gereği Ukrayna (Kırım Özerk Cumhuriyeti) topraklarında bulunan Rus askeri varlığına yönelik tehditler nedeniyle, Rusya Anayasası'nın 102. maddesinin, birinci bölümün "G" maddesi uyarında Rusya silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna'daki sosyopolitik durum normale dönene kadar bu ülke topraklarında kullanılmasını teklif ediyorum.

Öte yandan Rusya Parlamentosu'nun alt ve üst kanatları gün içerisinde "Ukrayna'da istikrarın sağlanması adına gereken önlemleri almasını" istemişti.

Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Putin'e yaptıkları yazılı çağrıda, "Kırım'da yaşayan Rus vatandaşlarının ve Rus askeri varlığının güvenliğinin sağlanması için önlem alınması tavsiyesinde bulunduk" bilgisini paylaşmıştı.

Duma Başkanı Sergey Narışkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, Mecis'de bugün iki ortak açıklama kabul ettiklerini söylemişti.

İlk metinde, milletvekillerinin "Ukrayna'da tırmanan siyasi gerginlikten duyduğu endişe ve sosyopolitik durumun gelişme şeklinden duyulan derin kaygı"nın belirtildiğini ifade eden Narışkin ikinci metinde de Putin'e "Kırım'da yaşanan durumun istikrara kavuşması ve halkın şiddetten ve tehlikeden korunması için gereken tedbirlerin alınması" isteğinin yer aldığını kaydetmişti.

Rusya ordusunun ülke sınırları dışında görev yapması için Federasyon Konseyi'nin onayı gerekiyor.

KONSEY ONAY VERDİ

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’ya asker gönderme talebine onay verdi.

Putin’in talebinde Kırım yerine Ukrayna ifadesini kullanması, Rus etnik topluluğun bulunduğu diğer doğu bölgelerine de Rus ordusunun gönderilebileceği şeklinde yorumlandı.

Parlamentoda yapılan görüşmede ABD Başkanı Barack Obama’nın asker gönderilmesi durumunda Rusya’nın sonuçlarına katlanacağı yönündeki açıklamaları tehdit olarak değerlendirildi. Obama’nın kırmızı çizgiyi geçtiği ve Rusya halkını incittiğini kaydeden Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Yuri Vorobyov, Washington’da bulunan Rus Büyükelçisinin de çağrılmasını istedi.

Kırım’dan gelen güvenlik talepleri, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi’nin çağrılarını dikkate alan Putin, Ukrayna’ya asker göndermek için Federasyon Konseyi’ne başvurmuştu.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in asker gönderilmesi konusunda talebinde Ukrayna’da oluşan olağanüstü durum ve Rusya vatandaşlarının güvenliğinin tehlikede olması gerekçe gösterildi. Rus liderin, Ukrayna’da siyasi durumun normalleşmesine kadar bir süre ile görev istemesi dikkat çekti.

Açıklamada Rus halkı ve uluslar arası anlaşmalar temelinde Ukrayna’da konuşlandırılan Rusya Silahlı Kuvvetleri personelinin hayatına yönelik tehdit olduğu vurgulandı ve Rusya Federasyonu Anayasası’nın 102. maddesinin 1. Bölümünün g paragrafı temelinde silahlı kuvvetlerin kullanılması için Federal Meclise başvurulduğu ifade edildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 6 bin civarında askerini bölgeye gönderdiğini iddia etmişti. Kiev, Moskova’yı çatışmaya yönelik provokasyon yapmakla suçluyor.


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR