Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
PUTİN ŞAKA YAPMIYOR
PUTİN ŞAKA YAPMIYOR
Rusya lideri Vladimir Putin parlamentonun üst kanadından Ukrayna'da askeri güç kullanımına istediği onay oybirliğiyle kabul edildi.
1 Mart 2014, 20:22

 

Kremlin'den yapılan açıklamada onay talebinde Putin'in "Ukrayna'daki olağanüstü durum ve Rus vatandaşlarının yaşamlarına yönelik tehditle bağlantılı olarak bu ülkedeki siyasi durum normalleşene dek Federasyon Konseyi'nden Ukrayna topraklarındaki Rus silahlı kuvvetlerinin kullanımını talep ediyorum" dediği belirtildi.

Rus Donanması'nın Karadeniz Filosu Ukrayna'nın Kırım bölgesinde üslenmiş halde. Bölgede çok sayıda Rus da yaşıyor.

Ukrayna yönetimi Rusya'nın bölgede günlerdir sürdürdüğü askeri hareketliliğe sert tepki vermiş ve Moskova'yı yeni yönetimi silahlı çatışmaya tahrik etmeye çalışmakla suçlamıştı.

Moskova'daki BBC Muhabiri Richard Galpin Putin'in güç kullanma talebinde özellikle Kırım değil de "Ukrayna toprakları" ifadesi geçmesinin, Ukrayna'nın doğu ve güneyindeki Rusya yanlısı bölgelerde de asker kullanılabileceğine işaret ettiğini söylüyor.

Kremlin Putin'in henüz Ukrayna'ya askeri müdahale karar almadığını belirtirken, parlamentonun üst kanadı Putin'e ABD 'deki Rus büyükelçisini geri çekme tavsiyesinde bulundu. Bu konuda da son karar Putin'in.

Putin'in güç kullanma talebi Kırım'da kimliği belirsiz silahlı kişilerin Kırım'da bölge parlamentosu, devlet televizyonu ve iletişim merkezlerinin ele geçirilmesini izliyor.

‘UKRAYNA YÖNETİMİ: PROVOKASYON’

Kırım'da üslenen Karadeniz Filosu'ndan askerlerin bazı kamu binaları ve askeri üslerde nöbet tuttuğu belirtiliyor.

Kırım'ın başkenti Simferopol'de hava sahasının kapatılmasına karşın Rus uçaklarının bölgeye binlerce asker taşıdığı haberleri geliyor. Ancak bu haberler henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Ukrayna Savunma Bakanı İhor Tenyuk Rusya'nın Kırım'a altı bin ek asker ve 30 ek zırhlı araç gönderdiğini söyledi.

Karadeniz Filosu'nun Kırım'da üslenmesini düzenleyen anlaşaya göre Rusya'nın donanma üssü dışındaki tüm askeri hareketliliklerini önceden Ukrayna makamlarına bildirmesi gerekiyor.

Kırım'ın yeni seçilen Moskova yanlısı lideri Sergiy Aksiyonov daha önce Rusya'dan Kırım Körfezi'ndeki barış için yardım istediğini söylemiş, Kremlin de bu isteğin "karşılıksız bırakılmayacağını" açıklamıştı.

Kırım'daki gelişmeler, bölgenin yeni lider kadrosunu tanımadığını açıklayan yeni Ukrayna yönetimini kızdırırken, Batılı liderleri telaşlandırdı.

Güvenlik yetkililerini acil toplantıya çağıran geçici Ukrayna Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov Rusya'yı kendilerini bir "silahlı çatışmaya" tahrik etmeye çalışmakla suçladı, ancak buna tepki göstermeyeceklerini vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama da Rusya'nın Ukrayna'ya herhangi bir müdahalesinin "bedelleri" olacağı uyarısında bulundu.

Bu arada Kırım dışındaki bazı Ukrayna kentlerinde de Rusya yanlısı büyük gösteriler düzenlendi.

Devrik Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in en güçlü olduğu yerlerden Donetsk'te yedi bin kişilik bir kalabalık bölgesel yönetim binasını ele geçirmeye çalıştı, ancak başarılı olamadılar. Eylemciler bunun yerine yakındaki bir bayrak direğine Rus bayrağı çektiler.

Ülkenin en büyük ikinci kenti Kharkiv'de de Rus bayrakları taşıyan eylemcilerin yine bölgesel yönetim binasını işgal etmeye çalışması üzerine arbede yaşandı.

Ülkenin güneydoğusundaki Mariupol kentinde de Rus bayrakları taşıyan yüzlerce protestocu belediye binası önünde toplandı.

(BBC)


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR