Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TARIM ARAZİSİNE EV YAPMAK MÜMKÜN MÜ ?
TARIM ARAZİSİNE EV YAPMAK MÜMKÜN MÜ ?
Şehir hayatının kalabalığından kaçmak isteyenlerin başvurduğu yöntemlerden biride, kırsal bölgelerden arazi ya da arsa alıp ev yaptırmak. Apartman dairesine göre çok daha ucuza mal olan yöntemin kendi içinde zorlukları da elbette var. Ancak bu zorluklar köyde küçük bir arazide sevimli bir ev yaptırmanıza engel değil..
7 Şubat 2021, 18:48
 
Tarım arazisi yaygın adıyla tarlaya ev yapılabilir mi? Tarlaya ev yapma şartları nelerdir?
 
Bir araziyi tarla diye tabir edilebilinmesi için yasal bir boyut vardır. Mevzuata göre bir arsanın tarla sayılabilmesi için 5.000 metrekare yani halk tabiriyle en az 5 dönüm olmak zorundadır.
 
Eğer işlenebilecek alan 5.000 metrekarenin altına düşerse tarla vasfını yitirir. 5.000 metrekarenin altındaki araziler ise bahçe olarak geçmektedir.
 
Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir.
 
 image
 
İmar mevzuatında tarlaya yapılabilinecek evin şartları:
 
-- İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5’ini geçmeyecektir.
 
-- Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 1 dönümde 50 metrekareyi geçmeyecektir.
 
-- Saçak seviyelerinin var olan zeminden yüksekliği (6.50) metreyi veya 2 katı aşmayacaktır.
 
-- Yol ve parselin sınırılarına 5 metreden fazla yaklaşılmayacaktır.
 
image
 
Eğer tarlanıza yapacağınız ev yukarıdaki şartları taşıyorsa, şartlar doğrultusunda en fazla 2 katlı bir ev yapabilirsiniz.
 
Şimdi bir tarlaya ev yapılabilmesi için daha basit bir örnek vermek gerekirse aşağıdaki gibi daha açık bir biçimde açıklanabilir.
 
5.000 metrekarenin altına 1 metrekare bile düşseniz tarla statüsünde araziniz çıkmakta. Bu sebeple ev yapılabilecek arazinizin en azından 5.100 metrekare olması gerekmekte.
 
Böylece 100 metrekarelik alana bir ev yapabilirsiniz. Bu alana da 6,5 mt yükseklik payını varsayarsak 2 katlı bir ev yapıbilmektedir.
 
Prefabrik ev yada ayrı yapılan kümes, ahır, mandıra, ağıl, su ve yem depoları, hububat depoları, gübre ve silaj çukurları, arıhaneler, balık üretim tesisleri ve un değirmenleri gibi konut haricindeki yapılar, mahreç aldığı yola (10.00) m.den , parsel hudutlarına (5.00) m.den fazla yaklaşmamak, parselde bulunan tüm yapılara ait inşaat alanı katsayısı yüzde 40 ı ve yapı yüksekliği (6.50) metreyi ve 2 katı geçmemek koşulu ile yapılabilmektedir.
 
Yukarda anlattığımız yapı çeşitlerinin birinci fıkra koşullarına uyulmak üzere yapılacak prefabrik ev ile beraber inşaası durumunda da inşaat alanı katsayısı (0.40)’ı geçemeyecektir.
 
Tarım Dışı Faaliyetlere Arazi Tahsisinde Genel Esaslar
 
Bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen kanunların kapsamı dışında kalan alanlarda, her ölçekteki bölge planları, çevre düzeni planları, nazım imar planları, mevzii imar planları, uygulama imar planları ve bunların eki imar planları ile yerleşim alanlarındaki ilave imar planları için ihtiyaç duyulan arazinin tarım dışı amaçlı faaliyetlere tahsisi İl müdürlüklerinin iznine tabidir. Bölge planları, çevre düzeni planları ve nazım imar planları gibi küçük ölçekli planlar hazırlanmadan önce ilgili kuruluşlar, planlanacak alanların sınırlarını gösteren 1/25.000 veya daha büyük ölçekli haritalarla birlikte, İl müdürlüğüne müracaat eder. İl müdürlükleri, hazırlayacakları arazi özellikleri ve tarımsal faaliyetlerle ilgili bilgileri içeren tarımsal etüt raporunu değerlendirerek, karara esas gerekli belgeler tamamlandıktan sonra, müracaatları en geç bir ay içerisinde sonuçlandırır.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR