Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
OFİS YATIRIMLARI DİP YAPTI!
OFİS YATIRIMLARI DİP YAPTI!
İstanbul’da ofis piyasası alarm veriyor. Merkezi iş alanlarındaki boşluk oranı yüzde 30'u aşarken, kiralar dolar bazlı yüzde 43 düşerek son 10 yılın en düşük seviyesini gördü.
2 Şubat 2021, 19:36
 
 
Propin tarafından yılda dört defa hazırlanan “İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış” raporunun 2020 yılı dördüncü çeyrek sayısı yayınlandı.
 
12 ofis bölgesinin incelendiği rapora göre, İstanbul’da 2011-2020 dönemini kapsayan 10 yıllık dönemde ofis kiraları dolar bazlı tarihi dip seviyeyi gördü.
 
Merkezi İş Alanı olarak tanımlanan Maslak, Beşiktaş, Etiler, Levent, Zincirlikuyu, Esentepe ve Gayrettepe gibi bölgelerdeki A Sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması yüzde 43 düştü. Söz konusu dönemde 32.9 dolara kadar çıkan aylık metrekare kira bedeli 2020 yılı sonu itibariyle 15.8 dolara geriledi. Bu düşüşte, son iki yılda doların Türk Lirası karşısında hızla yükselmesi de etkili oldu. Rapora göre 2020 yılının ilk çeyreği ile son çeyrek arasındaki düşüş yüzde 14 oldu.
 
Avrupa Yakası’nda merkezi iş alanının dışında kalan Kağıthane, Güneşli, Sefaköy, Yenibosna, Ataköy’ü kapsayan bölgede A sınıfı ofis binalarındaki aylık metrekare kira bedeli 19.9 dolardan 10.4 dolara indi. Anadolu Yakası’nda Kozyatağı, Ümraniye, Ataşehir, Kavacık ve Maltepe gibi merkezi iş alanının dışında kalan ofis binalarında ise 11.5 dolara gerileyen kira bedelleri son 10 yılın en düşük seviyesini gördü.
 
 
BOŞLUK ORANLARI YÜZDE 30’U GEÇTİ
 
İstanbul ofis piyasasında merkezi iş alanı olarak bilinen bölgelerde A sınıfı binalarda boşluk oranı yüzde 30.8, B sınıfı binalardaki boşluk oranı ise yüzde 17.3 oldu. Merkezi iş alanı dışındaki bölgelerde boşluk oranı ortalama yüzde 22 oldu. 2020 yılında ofis piyasasındaki işlem hacminde de yüzde 30 daralma yaşandı.
 
PAZARDA BÜYÜME YÜZDE 2’DE KALDI
 
2019 yılı sonunda ortaya çıkan COVID-19 virüsünün hızla yayılması ve 2020 yılı birinci çeyrekte küresel bir pandemiye dönmesi, pek çok sektör gibi ofis pazarını da derinden etkiledi. Getirilen kısıtlamalar, evden çalışmaya yönelen şirketler gibi unsurlar, ofis talebinde değişikliğe yol açtı.
 
 
Sonuç olarak hali hazırda proje açılışlarındaki ertelemelerin olduğu ofis arzında, son gelişmelerle birlikte yaşanan yavaşlamanın ivmesi arttı. 2020 yılı sonunda İstanbul Ofis Pazarı’nda yaklaşık 200 bin metrekare artan arz sonucunda mevcut stokun 6 milyon 500 metrekare seviyesine ulaştığı belirlendi. Buna göre, 2020 yılındaki büyüme yüzde 2 olarak gerçekleşti.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR