Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
KENTSEL DÖNÜŞÜM DURMA NOKTASINDA
KENTSEL DÖNÜŞÜM DURMA NOKTASINDA
İstanbul'da deprem denince ilk akla gelen semt Avcılar diken üzerinde dururken devletin Avcıları gözden çıkardığı ve dev bir deprem mezarlığı yapma konusunda kararlı olduğu görüşündeler.
14 Şubat 2020, 20:05
 
İnşaatta yaşanan kriz,ekonomik sorunlar, devletin birçok ilçeye imar rantı dağıtırken depremden hasar alan ilçelere yardım eli uzatmamasından dolayı kentsel dönüşüm çalışmalarını da doğrudan etkiledi.
 
Büyük bir deprem riskinin olduğu mega kent İstanbul’un Avrupa yakasında, kentsel dönüşüm başvuruları 42 binlerden 19 bine kadar geriledi.
 
Özellikle İstanbul'da deprem denince ilk akla gelen semt Avcılar diken üzerinde dururken devletin Avcıları gözden çıkardığı ve dev bir deprem mezarlığı yapma konusunda kararlı olduğu görüşündeler. 
 
Türkiye'nin deprem gerçeğine rağmen dönüşümde halen gerekli olan adımlar atılmıyor. 2019'da İstanbul'un Avrupa yakasında 19 bin 696 abone kentsel dönüşüm için başvurdu. Hazırlanan rapora göre son 5 senede kentsel dönüşüm başvurularının net bir biçimde gerilediği görüldü.
 
Kentsel dönüşüm başvuru sayısı 2018 yılında 25 bin 588, 2017 yılında da 35 bin 351'di. 2016'da bu rakam 35 bin 950 iken, 2015 yılında 42 bin 138'di. 2019 yılında kentsel dönüşüm için yapılan başvuruların 10 bin 381'ini meskenler, 9 bin 282'sini ticarethaneler ve 33'ünü sanayi tesisleri oluşturdu.
 
Özellikle Küçükçekmece, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu, Bağcılar ve Silivri gibi depremden ciddi ölçüde etkileneceği belirtilen ilçelerin bulunduğu İstanbul Avrupa yakasında kentsel dönüşüm sayısının azalması, deprem konusunda gerekli adımların atılmadığını da gözler önüne serdi.
 
Silivri’de yaşanan depremin ardından binalarının sağlamlığından endişe duyan ilçe sakinleri, Avcılar Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nce oluşturulan denetim birimine başvuru yaparak oturdukları konutların kontrol edilmesini istedi. Ekipler, yaklaşık 3 bin 200 başvuruyu değerlendirip binalarda incelemelerde bulundu.
 
Yaklaşık 1.5 yıl önce yürürlüğe giren yönetmeliğine uygun olmadığı tespit edilen konutların kentsel dönüşüme alınması için bina performans testlerinin yapılmasını isteyen görevlilerin tavsiyesine uyan 140 binada oturanlar kolon veya kirişlerindeki demirlerinde korozyon görülen veya deniz kumu ile yapıldığı için çürüdüğünün belirlenmesiyle binaları için yetkili firmalara başvurarak karot örnekleri aldırdı.
 
Büyük bir çoğunun dayanıksız olduğu belirlenen binaların ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ ile yeniden yapılabilmesi için müteahitlerin elinde oyuncak olmuş durumdalar.
Kat artırımı olmadan yenileme masraflarını karşılayamayan mülk sahipleri gelecek depremde büyük bir felaket ile karşı karşıya kalacak ve hayatta kalma şansları çok az olacak.
 
1999 Depremini yaşayan çürük  binalarda oturanların müteahhitlerle zayıf ekonomilerinden dolayı anlaşamaması, nedeniyle  yenileme çalışmalarının bekleme aşamasında olduğu bilgisi olayın vehametini göstermekte.
 
image
 
Avcılar'da bulunan emlakçılar konut almak veya kiralamak isteyenlerin Silivri depreminden sonra yeni yapılara yöneldiğini ancak, stokların azaldığını açıkladı. Müşterilerinin büyük bölümünü Arap veya Ortadoğu ülkelerinin oluşturduğu emlakçılardan Beşir Zengin, Avcılar'da yenilenecek binlerce bina olduğunu söylerken “Vatandaş, 'Müteahhit ile evimi yeniletmek için verebilecek param veya kredi ödeyecek gücüm yok' deyince, binaların yenilenmesi kısa vadede mümkün olmuyor. İlçe sakinleri bile bile riskli binalarda oturmaktan başka çare bulamıyor. Bunun çözümü; Avcılar'da yenilenmek üzere yıkılacak binalara 1 kat ek fazla imar izni verilmesidir. Bu durumda bina sakinleri ek para ödemeden eski binalarını yenileyebilme imkanına kavuşabilir. Bunun başka yolu görünmüyor" diye konuştu.
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR