Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
ÇEŞME'DE Kİ KAÇAK YAPILAR NE OLACAK ?
ÇEŞME'DE Kİ KAÇAK YAPILAR NE OLACAK ?
Son yıllarda İzmir Çeşme'de çok sayıda gayrimenkul geliştiricisi, imar planlarında turizm tesis alanı olan arazilerde büyük rant oyunlarına imza attı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bodrum'da 21 projeyi mühürleyerek, kaçak yapıyla mücadeleye başladı. Peki Çeşme ne olacak?
22 Eylül 2019, 22:12
 
Turizm imarlı arsalarda iki kat daha fazla inşaat hakkı olduğu için ekstra kazanç sağlayan firmalar, avantajlı krediler, hibeler, düşük tarifeli enerji faturaları, emlak vergisi muafiyeti gibi bir dizi kolaylığa da sahip oldu.
 
Son dönemde Bodrum başta olmak üzere Muğla'nın birçok ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yaptığı denetimler gözlerin tekrar Çeşme'ye çevrilmesine sebep oldu.
 
image
 
BAKANLIĞIN 10 TESPİTİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bodrum için hazırladığı raporda yasa dışı yapılaşmalarla ilgili olarak şu tespitleri yaptı:
 
– Arazide hafriyat yapılarak kotların değiştirilmek suretiyle fazladan kat kazanıldı.
 
– Ruhsata aykırı olarak bodrum katların açığa çıkarılarak iskâna konu edildi. Emsale dahil olması gereken bodrum katların emsal harici gösterilerek fazladan emsal kazanıldı, fazla villa, konut, turizm tesisi yapıldı.
 
image
 
– Turizm emsali kullanılarak konut amaçlı imalatlara dönüştürüldü ve satışa çıktı.
 
– Kıyı kanununa aykırı olarak ilk 50 metrede yapılaşma görüldü.
 
– Plana aykırı istinat duvarları ve dolgular yapılarak kıyıda alanlar ve villa bahçeleri oluşturuldu. Plansız ve ruhsatsız iskele, dolgu, kıyı düzenlemeleri, yapıldı ve kıyının tahribatına yol açıldı.
 
– Günübirlik tesis ruhsatı alınmasına rağmen, bu tesislerin konut amaçlı kullanımlara dönüştürüldüğü görüldü.
 
– Turizm yapılarının ayrı ayrı bağımsız bölüm olarak gösterilerek kat irtifakına konu edildiği ve üçüncü şahıslara satışının önünün açıldığı tespit edildi.
 
– Turizm tesislerini teşvik etmek için getirilen avantajların konut kullanımı şeklinde kullanılarak turizm yatırımcıları arasında haksız rekabet oluştuğu belirlendi.
 
– İmar planlarında doğal zeminden kotlandırma yapılma şartı olmasına rağmen arazilerin doğal yapısının bozularak hafredilen zeminler üzerinden kotlandırma yapıldığı, böylece silueti bozan yapıların ortaya çıktığı görüldü.
 
– Yapı denetim firmalarının denetim görevlerini yerine getirmediği, belediyelerin ruhsat verirken ve ruhsat eki projeleri incelerken onaylı imar planlarına aykırı davrandığı tespit edildi.
 
image
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak'ın verdiği bilgiye göre, turizm imarı sayesinde 8 katlı inşa edilecek Folkart Hills adlı projenin yatırım değeri 120 milyon lira….
 
ÇEŞME NEDEN PAS GEÇİLDİ?
 
İzmir Çeşme'de toplam değeri yüz milyonlarca doları bulan gayrimenkul projelerinde henüz inşaat başlamadan İmar Kanunu ve yönetmeliklere aykırı yapılaşmaya karşı mücadele başlatan Ekinoks  İzmir  Çevre ve Kültür Derneği’nin Başkanı Başak Yasemin Kumaş konuyla ilgili olarak “Bakanlık, Bodrum'dan Marmaris, Datça ve Fethiye'ye geçti sonra İstanbul'a atladı. Çeşme yine dokunulmazlığını koruyor mu? Çeşme'deki Çin seddi yapılaşma neden görmezden geliniyor” diye konuştu.
 
Bodrum'daki yıkım gerekçeleriyle ruhsata aykırı yapılaşmaya dair tespitlerin tamamının Çeşme için de geçerli olduğunu belirten Başak Yasemin Kumaş, “Eğer Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sözlerinin  arkasında duracaksa ilçemizin yüzde 70 ile 80'nin yerle bir edilmesi gerekiyor” dedi.
 
image
 
TURİZM BAHANE RANT ŞAHANE
 
Muğla'da yıkım faaliyetlerine devam eden İstanbul'da denetime başlayan bakanlık yetkilileri başta almak üzere İzmir Valiliği ve Çeşme Belediyesi’ni göreve davet eden Kumaş şöyle konuştu.
 
“İlçemiz, doğa – tarih – termal turizmi ve ekonomisi yaratılabilecek müstesna bir değer. Ancak turizm alanındaki tüm ayrıcalıklarına ve iddiasına rağmen tüm yasal düzenlemelere, yasalara ve koruma kanunlarına aykırı olarak negatif büyüdü.
 
Çeşme, turizm imarlı, imarsız alanları, kıyıları, koyları, tarım arazileri, hatta arkeolojik alanları otel görünümlü çok katlı yazlık konut yapılaşmasıyla katledildi.
 
Denizden, havadan ve karadan dünya turizmine açılması planlanmış, doğal – tarihi alanları SİT bölgelerine ayrılarak koruma altına alınmış ve turizm bölgesi ilan edilmiş yarımadamız, tam tersine turizme kapatıldı. Doğa katili yazlık konutlara karşılık, nitelikli yatak sayısı yalnızca 3-5 bin dolaylarında olan Çeşme’de turizm namına, havalimanı, spor tesisleri, arkeolojik alanların restorasyonu başta olmak üzere hiçbir yatırım veya alt yapısal planlama bulunmuyor.

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 TÖREHAN ÇİFTİ DOKUNULMAZLIK PEŞİNDE
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR