Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ NE ZAMAN PARLAR ?
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ NE ZAMAN PARLAR ?
Ev alma hayali kuranlar için yeni kampanyalar tanıtılsa da, konut alıcıları için farklı dinamikler söz konusu. Konut kredisi faizlerinin yüksekliği, amortisman sürelerinin uzaması, prim oranlarının düşük seviyelerde olması konutu, yatırım konusunda bir nebze geriye düşürmüş gibi gözüküyor.
8 Ocak 2019, 20:58
 
 
Türk halkının konuta ilgisi devam etse de amortisman süreleri ve konut kredi faizi gibi etkenler alıcı önünüdeki en büyük engel olarak göze çarpıyor.
 
Bir dönemin gözde yatırım aracı konut, bugünlerde eski günlerini mumla arıyor. Ev alma hayali kuranlar için yeni kampanyalar tanıtılsa da, konut alıcıları için farklı dinamikler söz konusu. Konut kredisi faizlerinin yüksekliği, amortisman sürelerinin uzaması, prim oranlarının düşük seviyelerde olması konutu, yatırım konusunda bir nebze geriye düşürmüş gibi gözüküyor. Ortalama 250 bin liralık konut kredisi için bugünün banka faiz oranlarıyla 5 bin liranın üzerinde taksit ödenmesi gerekiyor. Üstelik 120 ay boyunca, yani 10 yıl…
 
Döviz kuru yabancı için avantaj
 
Bu noktada konut alıcıları, satın alma yoluna gitmektense kiralama tercihini öne alıyor. Döviz kurunda doların 5 ile 5 buçuk seviyelerinde seyretmesi, euronun ise 6 lira seviyelerine oturması yabancı yatırımcılar için önemli bir alternatif olarak gözüküyor. Ancak onlarda tercih konusunda biraz temkinli ilerliyor.
 
image
 
Risk analizi ve satış prensipleri
 
İstanbul'da yapımı devam eden yüzlerce konut projesi var ancak bu projelerin bir planı da olmalı. Konutta bugün itibariyle yapımcı firmaların daha dikkatlice risk analizi yapmak gerekiyor. Küçülen bir pazarda satış prensiplerini güncellemek, belki de 4.0 devrimini yapmak daha etkileyici sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
 
Talep çok, satış az
 
Türkiye'de konuta talep devam ediyor ancak neredeyse sadece talep aşamasında kalıyor. Yüksek taksit bedelleri, faizler, devletin sunduğu avantajların önüne geçiyor. Öyle projeler var ki, primi yapmasını bir kenara koyalım fiyatları daha da geriye gidiyor.
 
Nakit parası olan avnatajlı
 
Nakit para ile ev almak isteyen konut yatırımcıları, önemli indirim seçeneğini de açıkçası elinde bulunduruyor. Esenyurt-Beylikdüzü aksında yapımı duran ya da çok zor şartlar altında devam eden onlarca proje var. Zaten bu bölgedeki sıkıntının asıl sebebi dar alana yüzlerce markalı konut projesinin sıkıştırılması. Dönemsel bazda gelen talepler, bölgedeki uygun fiyat avantajıyla birlikte bir çığ gibi büyüdü. Ancak bu talep yaklaşık olarak 3 yıl öncede kaldı. Binlerce konut mağduruyla bu bölgede karşılaşmak mümkün. Konut sektöründeki hızlı büyüme, bugün içinde bulunduğumuz yavaşlama dönemini getirdi.
 
Yeni dönemde konut sektöründe bankaların konut kredisi noktasındaki tavrı, en belirleyici etken olacak.
 
Uğurcan TOKAY

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR