Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
FİKİRTEPE İNŞAAT ÇÖPLÜĞÜ HALİNİ ALIYOR
FİKİRTEPE İNŞAAT ÇÖPLÜĞÜ HALİNİ ALIYOR
Fikirtepe'de birçok kentsel dönüşüm projesini üstlenen firmaların ve müteahhitlerin konut satışları neredeyse durma noktasına geldi. Fikirtepe'deki kentsel dönüşümden kaynaklı olarak mağdur edilen insanlar isyan halinde
19 Aralık 2018, 18:10

 

Nuhoğlu ve Emay geçtiğimiz günlerde konkordato isteyen iki inşaat şirketi. Fikirtepe'de birçok kentsel dönüşüm projesini üstlenen firmaların ve müteahhitlerin konut satışları neredeyse durma noktasına geldi

 İstanbul’un Kadıköy’ün ilçesine bağlı Fikirtepe’de yıllardır süren kentsel dönüşümde insanlar kiralarını alamıyor. Burada çalışan Emay İnşaat ve Nuhoğlu İnşaat geçtiğimiz günlerde konkordato ilan etti. Mağdurlar kiralarını alamadıkları için en son Keleşoğlu İnşaat’ın ofis pencerelerini kırdı. İnsanlar muhatap bulamadıklarından şikayetçi. Fikirtepe Derneği Sabır Karakoçoğlu, “İnşaatı biten yapıların satışı neredeyse hiç yapılmıyor” diyor. Avukat Hürriyet Azak ise mülkiyeti olanların İmar Yasası’ndan yararlanması gerektiğini söyleyerek sorunu, “Daireler satılmadığı için çalışmalar durdu. Ayrıca maliyetler yükseldi” sözleriyle anlatıyor.

EMAY, NUHOĞLU, KELEŞOĞLU İNŞAAT…
 
Kadıköy’de Brandium Ataşehir, KentPlus Ataşehir, KentPlus gibi inşaat projelerinde yer alan Emay İnşaat, 1 ay önce konkordato ilan etti. Yine Fikirtepe’deki birçok projeyi yöneten Gayrimenkul ve inşaat sektöründe 1986’dan beri faaliyet gösteren Nuhoğlu İnşaat da geçtiğimiz Ekim ayında konkordato talebinde bulundu. 9 Aralık Pazar günü ise mağdur edilen insanlar, Keleşoğlu İnşaat’ın Fikirtepe’deki ofisini basarak camlarını kırdı.
 
İnsanlar artık karşılarında muhatap bulamadıkları gerekçesiyle inşaat firmalarına tepkili. Kentsel Dönüşüm Derneği Sabır Karakoçoğlu, geçtiğimiz Mayıs’tan beri inşaatlarda satışların yapılamadığını söylüyor. Karakoçoğlu, “Artık muhatap bulamamaya başladık. İnşaatı biten yapıların satışı neredeyse hiç yapılmıyor. Projeler neredeyse ilerlemiyor, tamamen durmuş projeler var. Bunu bize söyleyen müteahhitler.”
 
‘KRİZ ÖNCE FİKİRTEPE’Yİ VURMUŞTU…
 
“Kriz daha önce Fikirtepe’yi vurmuştu ama kendisini bu kadar belli etmiyordu” diyen Karakoçoğlu, bunun basına yansımamasının nedenini şöyle anlatıyor: “Çünkü basın inşaat meselesinde çok hassas davranıyordu. Tahminime göre Fikirtepe artık 10 sene kadar kendine gelemez. Şu an bankalar müteahhitlere kredi vermiyor. Verdikleri kredileri de çekiyorlar. Şimdi haciz zinciri olacak. Pana Yapı’da olduğu gibi… Eskiden Fikirtepe’de hafriyat kamyonları vızır vızır dolaşırdı. Ama artık kamyonlar sokaklarda bile dolaşmıyor. Yurtdışından İstanbul’a gelen akrabalarım bile bana, ‘Eskiden neredeyse her sokakta kamyonlar vardı. Artık görünmüyorlar’ dedi. Çok büyük belirsizlikler var. İnsanların açtığı davalar da devam ediyor. Birçok müteahhit ‘yapamayacağım’ diye birçok adadan çekildi. İnsanların kiraları ödenmiyor.”
 
‘İSKAN YOK, TAPU YOK, GECEKONDUDAN FARKI YOK’
 
Fikirtepe’de mağdur edilen insanların avukatlığını yapan Hürriyet Azak, “Örneğin bir hak sahibi sadece emekli maaşıyla geçimini sağlıyor. Keleşoğlu İnşaat bu adamın kirasını ödemediği için emeklilik maaşından kira ödemesini yapıyor. Kaç tane müteahhitle görüştüysek çeşitli insanları kandırma peşinde olduklarını görüyoruz. Çoğu konkordato ilan ediyor. Daireler satılmadığı için çalışmalar durdu. Ayrıca maliyetler yükseldi. Fikirtepe’de de böylece daire falan satılmıyor. İnşaatı bitmiş dairelerin de iskanı, tapusu yok. Şu aşamada o dairelerin gecekondudan bir farkı yok.”
 
Fikirtepe’de evlerinin kentsel dönüşüme alınmasına tepki göstererek dava açanlar avantajlı.
 
Azak şöyle devam ediyor: “Çünkü evlerini yıktırmadılar. Evi yıkılmayan şu an en kârlı kişi. Müteahhitler borçlarını ödeyemediği için arsalar haciz gelmeye başladı. İnsanlara söz verdiler. Müteahhitler sözleşmelere uymuyor. İnsanların telefonlarına bile bakmıyorlar. Taahhüt edilen hiçbir şey yerine getirilmiyor. Şu an sadece mağduriyet yaşanıyor. Bakanlık bu işe el attığından beri kimse ne ev alabiliyor ne de hakkını arayabiliyor. 10 yıl daha bekleme süreci var. 10 yıl sonra ne olur bilemeyiz. Örneğin Pana Yapı’da arsa sahiplerine 85 trilyonluk borç geldi.”
 
Sorunlar nasıl çözülür ?
 
Azak son olarak bu soruya şöyle yanıt verdi: “Herkes bireysel olarak İmar Yasası’ndan yararlanabilmeli. İmar Barışı’ndan faydalanırlarsa insanların sorunları çözülmüş olacak. Herkesin binası yasal hale gelecek. Fikirtepe şu an kangrene dönmüş durumda. Bağdat Caddesi’nde de müteahhitler kira ödemesi yapmıyor. Yoğunlaşmayı artırarak sorunlar çözülmez. Vatandaşı rantın dışında imar barışından yararlandırması gerekir. Çözüm bu. Ama bu bölgeler bu yasadan da yararlanamıyor.”

 


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR