Güzel ülkemiz için yazıyoruz - HUZUR KENTİ GEMLİK KABUS YAŞIYOR Şeffaf Gazete
http://seffafgazete.com/haberler/diger-haberler-2/32008/huzur-kenti-gemlik-kabus-yasiyor

 

HUZUR KENTİ GEMLİK KABUS YAŞIYOR
HUZUR KENTİ GEMLİK KABUS YAŞIYOR
Bir ilçe yok olma ile karşı karşıya,Gemlik'te hayat durdu: Hükümet açıklamasından sonra Bankalar kredi vermiyor, alım-satım sıfıra yaklaştı…. Belediye ekipleri ilçe sakinlerine "Bu bir taşınma değil" açıklaması yapmaya çalışıyor,ama kent infial içinde..
6 Şubat 2018, 12:40
 
Geçtiğimiz ayın 1 numaralı gündemi Türkiye’nin ilk ilçe taşınma operasyonuna imza atılmasıydı. Haberin ardından o ilçe adeta karıştı. Ne emlakçılar iş yapabildi, ne esnaf, ne bankalar…
 
24 Aralık’ta yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK), Bursa Gemlik’te deprem tehlikesi altında bulunan yerleşim yerlerinin şehrin dışında bulunan yerlere nakledilmesinin önü açıldı.
 
Riskli binaların taşınması için Manastır mevkiinde bulunan Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 300 hektarlık alan belirlendi. Ancak 100 bin nüfusu aşan Gemlik şehir merkezinin tamamının taşınacağı yönündeki spekülasyonlar ilçede hayatı kilitledi. Taşınma, Gemlik halkının tek gündem konusu haline gelirken, emlak alım satımında ciddi oranda düşüş yaşandı.
 
    image
 
KİMSE EV ALMAK İSTEMİYOR
Hürriyet’ten İdris Emen’in haberine göre; konut alım-satımı ile ilgili gelişmeleri değerlendiren emlakçı İrfan Tayyar, durumdan şikayetçi: “Eskiden bir emlakçı ayda ortalama 3-4 ev satardı. En son gelişmelerden sonra daire satma şansı sıfıra indi. Müşteri, ‘madem Gemlik taşınacak neden ev alayım’ diyor. Sadece emlakçılar değil, inşaatın yan sektörleri de bu durumdan etkilendi. İnsanlar evine cam balkon yapmıyor. Evin çatısını bile onarmıyor.”
 
Gayrimenkul yatırımcısının Gemlik’ten ürktüğünü söyleyen emlakçı Yusuf Yumru, “1999 depreminden sonra Gemlik’te konut fiyatlarında çok ciddi bir düşüş yaşanmıştı. O zaman yatırımcıların bir kısmı burada depremden zarar görmeyen ve fiyatları düşen daireleri satın aldı. Hayat normale dönünce fiyatları düşen daireler tekrar değerlendi” diyor. Yumru, şimdi şehir dışından arayan bazı insanların, ‘Fiyat düşerse bize gayrimenkul toplayın’ dediğini aktarıyor.
 
KHK sonrasında Gemlik’in durumundaki belirsizlik daire fiyatlarında da düşüşe neden oldu. İnşaatı tamamlanmış daireleri satmakta zorluk yaşadıklarını söyleyen müteahhit Mustafa Memişoğlu, “Taşınma kelimesinden dolayı halk tedirgin oldu. Eskiden ayda bir iki daire satardık. Şimdi satışlarımız durdu. KHK’dan sonra daireleri soran bile yok. Daire fiyatlarını düşürdük. 300 bin liralık daireyi 250 bin liraya çektik. Ama ona rağmen insanlar daire almıyor” dedi.
 
Emlak alım satımın durma noktasına geldiği Gemlik’te bankalar da ev almak isteyenlere kredi vermekten çekiniyor.
 
Bankaların vatandaşlara tekrar kredi vermesini sağlamak için Gemlik Belediyesi tarafından bankalara bir yazı gönderildi. Gemlik’in tamamının taşınmayacağı bilgisinin yer aldığı yazıda şu ifadeler yer alıyor: “24 Aralık 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile tüm ilçenin nakledilmesi söz konusu değildir. Özellikle 1999 depreminden sonra yapılan imar planlarına ve yönetmeliklere uygun olan, Belediyemiz kayıtlarında olumsuz bir kayıta sahip olmayan yapıları kapsamamaktadır.”