Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İSTANBUL ŞAHENK VE BİLGİLİ'Yİ PROTESTO EDECEK
İSTANBUL ŞAHENK VE BİLGİLİ'Yİ PROTESTO EDECEK
İşadamları Serdar Bilgili ve Ferit Şahenk’in 29 yıllığına kiraladığı Fatih Ormanı’nda yapmayı planladığı restoran ve bungalovların yer aldığı proje tepkiyle karşılandı.
26 Haziran 2014, 00:31

 

İşadamları Serdar Bilgili ve Ferit Şahenk’in 29 yıllığına kiraladığı Fatih Ormanı’nda yapmayı planladığı restoran ve bungalovların yer aldığı proje tepkiyle karşılandı.

Kuzey Ormanları Savunması, cumartesi günü yeni yağma projesine karşı Fatih Ormanı’nda protesto gösterisi yapacak.

İşadamı Serdar Bilgili 2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan aldığı davetle Fatih Ormanları’nın 29 yıllığına işletilmesi ihalesine girdi. Bilgili’nin Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları adlı şirketi Fatih Ormanı’nda Park Orman’ı da içeren 500 dönümlük araziyi 29 yıllığına kiraladı. Doğuş Holding’in patronu Ferit Şahenk de Bilgili ile bu projede ortak olmak için rekabet kurumuna başvurdu. Henüz resmiyet kazanan bir proje bulunmuyor ancak Serdar Bilgili, Hyde Park, Central Park ya da Chicago’daki Millennium Park gibi bir alan oluşturmayı planladıklarını açıkladı. Proje için hazırlanan tanıtım kitapçığında da ormanda lüks markaların konumlanacağı dükkânlar, restoranlar, 150 adet bungalov görünümlü villaların yapılacağına dair bilgiler yer alıyor. Sermaye ve iktidar baskısı ile kent bütününden koparılan İstanbul Kuzey Ormanları’nın başlangıç noktalarından biri olan Fatih Ormanı; Cendere Vadisi, Maslak 1453, Kanal İstanbul, 3. Köprü ve 3. Havalimanı gibi projelerle abluka altına alınmış durumda. Fatih Ormanları’nda planlanan yeni projeye karşı harekete geçen Kuzey Ormanları Savunması, 28 Haziran Cumartesi günü “Uyan İstanbul, Fatih Ormanı seni çağırıyor” sloganı ile eylem yapma kararı aldı.

Kuzey Ormanları Savunması’nın da içinde olduğu 10 doğa ve yaşam savunucusu örgüt adına yapılan açıklamada, tanıtım kitapçığında yapılması öngörülen projelerin, mevcut imar planları ile dahi uyumlu olmadığına dikkat çekilerek “Tüm bu projelerin gerçekleşmesi ile birlikte orman alanında yaratılacak tahribatın yanı sıra, getirilen inşaat-kullanım-nüfus yoğunluğu ile birlikte ulaşım altyapısı da olumsuz yönde etkilenecektir” denildi. Ortaya çıkan bu proje kitapçığı üzerine, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve TEMA Vakfı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvuruda bulunulduğu, kurumların sorumluluğu birbirine atarak inisiyatif almaktan kaçındığı belirtildi.

AKP iktidarının çıkardığı Milli Parklar Yönetmeliği ile bu ve benzeri projelerin önünün açıldığına ve tabiat parklarının imara açılmasının kolaylaştığı vurgulanan açıklamada, Fatih Ormanı’nın da 2008’de “Tabiat Parkı”na dönüştürüldüğü anımsatıldı. Ormanın bir süre Ali Ağaoğlu’na kiralandığı, kamuoyu tepkisi üzerine kira sözleşmesinin iptal edildiği, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun da Fatih Ormanı Tabiat Parkı ve Mesire Yeri’nin bir daha özel sektöre devredilmeyeceğini açıkladığı belirtildi. Bu gelişmelere karşın Fatih Ormanı’nın tekrar özel sektöre devredilmesine tepki gösterildi. Açıklamada Fatih Ormanı’nın özellikleri şöyle sıralandı: “Avrupa Yakası’nın giderek küçülmekte olan en önemli orman alanı olan Belgrad Ormanları’nın her geçen gün sermaye işgalleri ile hasar gören güney sınırında yer almaktadır. Mevcut Parkorman işletmesinin büyüklüğü 17 bin metrekare iken Fatih Ormanı Tabiat Parkı ilan edilen alanın büyüklüğü 1 milyon 480 bin metrekaredir. Sahanın tamamına yakını geniş yapraklı, orta yaşlı, yer yer de yaşlı iğne yapraklı ve yapraklı karışık meşçerelerden oluşuyor. Otsu türler bakımından zengindir. Sarmaşık, funda ve eğreltiler mevcuttur. Yaban domuzu, kurt, sincap, çakal, tilki ve köstebek gibi türler bulunmaktadır. Yani burası tam bir doğal yaşam alanıdır.”


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR