Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BORA AKSU’NUN ARDINDAN
BORA AKSU’NUN ARDINDAN
Mercedes-Benz Fashion Week geçtiğimiz Cuma günü sona erdi. Bir çok markanın ve moda tasarımcısının sunumlarını gerçekleştirdiği moda haftasında birbirinden kreatif ve ses getiren tasarımların arasında mükemmel bir hafta geçirdim
24 Mart 2016, 14:07
 
 
 
Hepimizin büyük bir merakla beklediği Mercedes-Benz Fashion Week geçtiğimiz Cuma günü sona erdi.  Bir çok markanın ve moda tasarımcısının sunumlarını gerçekleştirdiği moda haftasında birbirinden kreatif ve ses getiren tasarımların arasında mükemmel bir hafta geçirdim. Moda dünyasının önde gelen isimleri, tasarımcılar, bloggerlar ve daha birçok ünlü ismin katılım gösterdiği moda haftasının ilk gününde beni en çok etkileyen isim  Bora Aksu oldu. 
 
image
 
Bora Aksu moda dünyasına bir blogger olarak adım atarken bana ilham kaynağı olan isimlerden biriydi.  Kendisinin aslında İşletme mezunu olduğunu ama daha sonra Central Saint Martins’de moda tasarımı okuduğunu öğrendiğimde hiçbir şey için geç olmadığını ve önemli olanın ne yapmak istediğim olduğunu fark ettim.
 
 Aksu, ayrıca İngiltere Moda Konseyi tarafından birçok kez en iyi tasarımcı olarak seçildi ve bugüne kadar Kirsten Dunst, Keira Knightley ve daha birçok ünlü isimle çalıştı. Kendisi FW 16-17 tasarımını ilk kez Londra’da sergiledi. Dolayısıyla ben de Londra Moda Haftası’nda defilenin fotoğraflarını gördüğümden beri hevesle İstanbul Moda Haftası’nın başlamasını bekliyordum.  
 
Kreasyon Rus İmparatorluğu’nun son döneminde yaşayan III. Alexandar’ın en büyük kızı Olga’nın seçtiği yaşam tarzını konu alıyor. Sade ve basit bir çiftlik hayatını tercih eden düşesten esinlendiği kreasyonda sınıf ayrımının en bariz göstergesi olan giyim tarzı farklılıklarını başarıyla harmanlanmıştı Bora Aksu. Defile boyunca saray ve taşra hayatını bir araya getiren tasarımlarıyla bizlere romantizmin modaya yansıyan en güzel halini sundu.
 
image
Yüksek zümrenin ve saraylıların renkleriyle başlayacağım yorumlarıma; siyah, koyu kırmızı ve pembe tonları… Bu asil renkleri taşranın desenleriyle birleştirerek bizlere görsel bir şölen sundu Bora Aksu.  Tasarımların neredeyse tamamında yoğunlukla kullanılan dantel işlemeler,  köy kadınlarının nakış işlemelerini anımsatıyor ve insana kendini pastoral yaşamın bir parçası gibi hissettiriyordu.
 
image
 
Romantik dönemin vazgeçilmezi pileli ve büzgülü elbiseler ile doğal yerinde kullanılan bel çizgisi ise kreasyonun sadelik sloganını kanıtlar nitelikteydi.  Aksu’nun yer yer kullandığı kürk parçaları ve yumuşak kumaşlar bana Olga’nın bir soylu olduğunu hatırlatırken; tüm bu detayların bir araya gelişi kafamda yepyeni bir kadın silueti oluşturdu.  Sade, zarif ve cesur kararlar almaktan korkmayan bir kadın. Bu yeni kadın imajının tüm davetlilerin beğenisini kazandığı izleyenlerin yüz ifadelerinden anlaşılıyordu. 
 
image
 
Kreasyonun bir diğer ilham kaynağı ise Amish bebekleriydi. Romantik moda akımının simgelerinden biri olan fiyonkları modellerinin saçlarında, pelerin ve ceketlerin yakalarında kullanan Aksu,  Amish bebeklerinin tek tip yapısını vurguluyordu.
 image
 
Hem pastoral yaşamın hem yüksek zümre hayatının ortak noktalarından biri olan karpuz kollar da defilenin bir parçasıydı. Karpuz kollar, uzun yıllar boyunca saraylılar arasında Gigot ve Juliet kesimlerle ihtişamı simgelerken kırsal yaşamın geleneksel kıyafetlerinde de en sade halleriyle yer alırdı. Dolayısıyla saray hayatı ve çiftlik hayatı arasındaki harmoninin en güzel yansımalarından biri oldukları söylenebilir.  Dönem kıyafetlerinin büyük bir hayranı olarak, kreasyonun birçok tasarımında var olan bu detay çok hoşuma gitti.  
 
image
 
Romantik dönemin içine iyice girecek olursak eğer; 1830’lu yıllarda tek parça elbiseler bolero ve pelerinler ile kombinlenirken, 1840’larda elbiselerin yanı sıra etek ve ceket kombinasyonlarının da popülerleşmesi ile Gilet korsaj ceketler de kadınlar tarafından kullanılmaya başlanmıştı. Aksu,  ceket ve bolerolarıyla bizlere bu tarihi süreci yeniden yaşattı. 
 
image
Son olarak geleceği simgeleyen fütüristtik tasarımların vazgeçilmezi plastik kumaşa ve günümüz sokak stilinin vazgeçilmezlerinden olan püsküllü göbeği açık modellere dikkati çekmek istiyorum. Defilesinde dünden bugüne ve bugünden yarına birçok romantik ögeye yer veren Aksu, bizlere adeta folk romantizmin dün, bugün ve yarın hayatımızın bir parçası olacağı mesajını veriyordu. 
 
Fotoğraflar: Gökhan Sar 
Yazar: Funja TURK / www.funjaturk.com
 
ŞEFFAF GAZETE
 

DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR