Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
2015 JEAN FIRTINASI
2015 JEAN FIRTINASI
Jean sever misiniz? En azından hayatının bir döneminde sevmeyen var mı? Norma Jeane, bilinen adıyla Marilyn Monroe da jean severdi.
11 Şubat 2015, 14:18

 

2015 baharı, ‘birleşik bir jean hareketine’ sahne olacak gibi görünüyor.
Moda tasarımcılarının günün her saatine ve farklı duygu durumlarına uygun olarak yıldız işlemelisinden yamalısına dek podyumlara taşıdığı denim giysiler, önümüzdeki bahar günlerinde en sükseli dönemlerinden birini yaşayacak.

Norma Jeane de jean severdi
Haber görseliJean sever misiniz? En azından hayatının bir döneminde sevmeyen var mı? Norma Jeane, bilinen adıyla Marilyn Monroe da jean severdi. 'Dönüşü Olmayan Nehir' ve 'Uygunsuzlar' filmlerinde canlandırdığı jean giyen karakterler onu klişeleşmiş ‘aptal sarışın’ imajından uzaklaştırdığı için belki de jean'e bir gönül borcu hissetti.

Bir dönem pazar sabahlarının vazgeçilmezi olan ve babalarımızın zoruyla maruz kaldığımız siyah-beyaz kovboy filmlerinde gördük ki jean pantolon, maço Amerikan erkeğini temsil eden kovboyların en önemli sembollerinden biri.

Efsane efsaneyi sevmez mi? 1950’lerde Hollywood'un ikonik aktörleri James Dean ve Marlon Brando da bugün evrensel rahatlığın sembolü olan beyaz tişört, kot pantolon ve deri ceket kombinasyonu ile elde ettikleri asi görüntüde büyük rol oynayan jean'i çok sevdi.

1980’lerde Calvin Klein markasının reklam filminde dönemin genç ve güzel aktristi Brooke Shields, jean’e olan tutkusunu şöyle dile getirdi: “Calvin jean’imle arama ne girebilir biliyor musunuz? Hiçbir şey!”

Andy Warhol, öyle kolay kolay her şeyi beğenmezdi. 1971’de Rolling Stones grubunun 'Sticky Fingers' albüm kapağını tasarlarken kullandığı jean pantolon ağı görüntüsü ile dönemin cinsel özgürlük arayışına  katkısı olma fikrini ise eminim ki pek sevmişti. Ne de olsa cinsel devrim ancak bir jean eşliğinde gerçekleşebilirdi.

Haber görseliPolitikacılar da bu vazgeçilmez giysiyi sevdi lakin sevmeseler daha iyiydi. Sarkozy’nin sakilliği, Barack Obama’nın St.Louis’da bir beyzbol maçında giydiği şalvarımsı jean pantolonla Amerikan medyasında alay konusu olmasıyla gördük ki politikayla jean'in ruhunda taşıdığı içtenlik örtüşmüyor, politikacıların üzerinde jean eğreti duruyor.

Denim her zaman iyi bir fikirdir
Kitleler tarafından bu kadar çok beğenilen bir stili tasarlamak, sokak arası butiklerden lüks markalara kadar tüm tasarımcılara ilham verdi. Yves Saint Laurent jean’i ilk icat eden kişi olmadığı için hayıflanırken, Giorgio Armani’ye göre modaya demokrasiyi jean pantolon getirmişti.


Genç tasarımcılara kulak verdiğimiz vakit, jean’in ilham verici yönünü açıkça görüyoruz. 
İstanbul Moda Akademisi 2014 yılı mezunu Ecem Parıltı, moda dünyasının yeni yeteneklerinden. 
Jean trendi üzerine konuştuğum Ecem, NEW GEN II-RUNWAY Projesi kapsamında İstanbul Moda Haftası’nda sunduğu ‘Longing’ koleksiyonunu hazırlarken 90’lardan ve grunge akımından ilham aldığını ve o dönemi denim olmadan düşünmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Günümüzde denimin kullanım alanlarının arttığını ve gelişen teknolojiyle dokularda, renklerde değişimlerin olduğunu vurguluyor. Parıltı’ya göre denim, modada büyük bir ‘devrim.’
Bakalım devrim rüzgarları, 2015 ilkbaharında hangi yönden esecek…

Haber görseli2015 İLKBAHAR JEAN TRENDLERİ
Kadın Jean Trendler:
*Sek jean: Tasarımda ve detaylarda hiçbir abartısı olmayan, dümdüz ve sade jean modelleri Roman sandaletler tamamlıyor. Lacoste ve Rodarte’nin bebek mavisi jeanleri, Chloe’nin mini şortu, Kenzo’nun uzun ceketi jean’i sek içmek isteyenler için.
*Uzadıkça uzuyor jean’in: Hafif bollaşan uzun jean eteklerle yerleri süpürmek baharın modası olacak. Chloe’nin büyük cepli ve önden düğmeli modeli, Stella McCartney’nin önlük tarzı üst tasarımı dikkat çekici. 
*Yamalı bohça: İşlemeli, pullu, yamalı jeanler gözlerde ışık huzmeleri yaratacak. Anna Sui ve Saint Laurent mini şortları güneş sistemi ve yıldızlarla süslerken, MM6 Maison Martin Margiela jean’den modern bir yamalı bohça yaratmış.

 

Erkek Jean Trendler:
*Baştan başlayalım mı: Erkekler için trend, baştan ayağa özellikle aynı tonda jean giymek. Tom Ford denim ceket, gömlek ve pantolonlar, baştan başlamak isteyen erkekler için.
*70’lerin jean’i geri geldi: Prada, 1970'lerin orjinal jean takımlarını yeniden podyuma taşıdı.
*Japon jean’i: Junya Watanabe’nin 1950'ler tarzı bol kesim pantolonları ile Yohji Yamamato’nun kısa paçalı pantolonları, asimetrik ve katlı giysileri en yaratıcı tasarımlar arasında yerini aldı.

image

Haber : Arzu Süzmen


DİĞER HABERLER

YAZARLAR

KONUK KOLTUĞU KONUK KOLTUĞU
 DOLANDIRICILAR CUMHURİYETİ -Timur Soykan
Engin Ertem Engin Ertem
 KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜN CAN SİMİTİ
Mutlu Demirdelen Mutlu Demirdelen
 İRANLI'NIN KKTC'Yİ SİNSİ İŞGAL GİRİŞİMİ
Cansu Aksoy Cansu Aksoy
 AİLE MAHKEMELERİNİN DİKKATİNE!
Av. Remzi Kazmaz Av. Remzi Kazmaz
 AKBELEN ORMANLARI VE PARİS İKLİM ANLAŞMASI
Süleyman Yıldız Süleyman  Yıldız
 AKLIM BOSNA'DA KALDI

SİTE ANKET

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK SORUN NEDİR ?








EN ÇOK OKUNANLAR